Csipkebogyós diós gyümölcsös szelet
sponsored links
Bizonyára sokan találkoztunk már ilyesmi gyümölcsszelettel a boltokban.
Ott árulják, ahol a müzliszeletet.
Két ostyalap között gyümölcsös pép.
...bolti... |
Általában drága, a bio meg csillagászati árú, 3-4 falat egy szelet és
általában hihetetlen sok összetevõbõl készül (10-15).
Nos, mutatok olyat ami csak 3 összetevõbõl készült (meg kevés víz),
sokkal több falat és így nem is olyan drága.
Kell hozzá egy aprítógép vagy botmixer.
Csipkebogyós diós szelet
Hozzávalók
100 g dió
100 g datolya
1 dl erõs csipkebogyótea
20 szem még kemény magozott csipkebogyó
A hozzávalókat az aprítógépbe raktam és összedaráltam.
Meg kellett vele dolgozni, nem mondom, de megérte.
A munkalapra folpack fóliát feszítettem (ha nedves könnyen ráfeszül és ott is marad),
majd a "pépet" kb. 0,5 mm vastagságban szétsimítottam.
Becsomagoltam, a hûtõbe tettem, majd késõbb falatnyi (nekem több falat) darabokra vágtam.
Megjegyzés:
A diót elõtte minden nélkül serpenyõben kicsit megpirítottam, de ez a lépés kihagyható.
A datolyát magozva vettem, a mullerben 500 g, aránylag jó árban van.
Még kemény frissen szedett csipkebogyót daráltam bele, de a csipkebogyóból kinyomott
"krémmel" is megpróbálhatjuk :) Ebben az esetben is vigyázzunk a szõrökkel.
A kemény csipkebogyót kettévágtam, magjait kikapartam, majd megmostam és lecsepegtettem.
(Találunk a blogon errõl részletes leírást :)
Az erõs csipkebogyó tea alatt hidegen áztatott koncentrált kivonatot értek
(sok gyümölcs, kevés vízben, 2 x amennyi ellepi, legalább 12 órán át áztatva)
ez a napi teának így készül, majd a teához ezt hígítom.
Akinek erõsebb teljesítményû gépe van, lehet még finomabbra tudja darálni.
Tárolás
A falatnyi darabokhoz, kétszer falatnyi papírt szabtam (jó a sütõpapír), majd ezek közé raktam.
Így még szállítható is (iskolába, munkába). Hûtõben, zárt dobozban tároljuk.