Csimbók fetával

2011-08-08

sponsored links


-Mit fõztél?
-Csimbókot fetával.
-Ez nem csimbók, hanem görcs. Gyakran van nálunk görcsleves.
-Dehogy görcs, kötött tészta!
-A kötött tészta urizálás, szatyornak hívják.
-De ez, amit te csináltál, hogy is mondjam, hogy meg ne bántsalak... Furcsa, na!

Panyolán beszélgettünk, és amikor a helyiek és a környezõ települések lakói meglátták amit fõztem igencsak felszaladt a szemöldökük. Aztán aki volt olyan bátor, hogy megkóstolta, és túllépett azon, hogy csimbókot eddig csak levesnek evett, az visszajött és kért még egy tányérral. Hamarabb elfogyott, mint a sólet, vagy a szintén helyi specialitásnak számító aszalt szilva leves.

Zsuzsa kérése volt, hogy kicsit gondoljuk már át a helyi szatmári ízeket. 
Izgalmas volt a feladat, ugyanis szatmári konyha tényleg létezik, szemben mondjuk a Tokaj-hegyaljaival, ami gyakorlatilag nincs. Vannak igazi specialitások, amik csak ott jellemzõek, és valóban fõzik is õket.
Könnyû dolgom volt, a kötött tészta, vagyis a csimbók valahogy adta magát, hogy fõétellé avanzsáljon. Elõször paradicsomos szószban és sajtban gondolkodtam, annyira könnyû volt meghúzni a párhuzamot a csimbók és a tortellini között, de amikor Erdõbényén megszedtem az éves szurokfû adagomat, valahogy ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/fuszereslelek...

sponsored links

Keres?s