Csicseriborsós hagymaleves parmezán-tallérral/Kichererbsen-Zwiebel Suppe

2014-01-06

sponsored links

(Rezept unten auch auf Deutsch)
 
Elsõ újévi bejegyzésem és egyben idei elsõ levesem is, aminek elõször álltam neki... Kissé eltér a jól ismert francia rokonától (lásd: itt), de végül is egy nagyon ízletes, különleges változatát sikerült a tányérokba mernem. A parmezán "cracker", vagy nevezhetjük ropogtató talléroknak, csuda jó választásnak bizonyult mellé...

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg hagyma
1 fokhagyma gerezd
2 ek olíva olaj
200 ml száraz fehérbor
1 l marhahús alaplé
1 ek friss kakukkfû
20 dkg csicseriborsó (készre fõzött, vagy konzerv)
10 dkg parmezán, vagy parmezán jellegû sajt
só, bors
A sütõt 200 fokra elõmelegítem (alsó/felsõ sütés) a sajt "talléroknak". A megpucolt hagymát kb. 5 mm széles karikákra szeletelem, a fokhagymát is megtisztítom és jó apróra összevágom. Az olajat egy fazékban felforrósítom és a hagymát a fokhagymával együtt 5 percig dinsztelem. Felöntöm a borral és a levessel és beleszórom a kakukkfüvet. Forrásig melegítem, ekkor fedõt teszek rá és 20 percig rotyogtatom alacsony hõfokon. Félidõben, tehát 10 perc múlva, hozzáadom a lecsepegtetett csicseriborsót és együtt készre fõzöm.
Közben a parmezánt finomra lereszelem és egy sütõpapírral kibélelt tepsire vékony halmocskákat rakok belõle. A sütõben 4-6 percig olvasztom. Kiveszem a sütõbõl és a papíron hagyom kihûlni. Hidegen, nagyon könnyen leválasztható a sütõpapírról.
A kész levest, ha kell sózom, borsozom és tányérokba merem a parmezán tallérkák kíséretében.
*** 
Zutaten für 4 Personen:
500 g gelbe Zwiebeln
1 Knoblauchzehe
2 EL Olivenöl
200 ml trockener Weißwein
1 l Rindsuppe
1 EL Thymianblätter 
200 g Kichererbsen (Dose)
100 g Parmesan
Salz, Pfeffer
Backrohr auf 200 Grad vorheizen (Ober-/Unterhitze). Zwiebeln schälen und in 5 mm dicke Scheiben hobeln. Knoblauch schälen und fein hacken. Öl in einem Topf einhitzen, Zwiebeln und Knoblauch ca. 5 Minuten andünsten. Wein, Suppe und Thymian zugeben, aufkochen und abgedeckt ca. 20 Minuten köcheln lassen. Nach 10 Minuten die Kichererbsen (vorher abspülen) zugegeben und mitgaren.
Parmesan fein reiben. Auf einem Backpapier ausgelegten Backblech dünn, aber zusammenhängend verteilen. Käse 4-6 Minuten auf mittlerer Schiene goldgelb schmelzen lassen. Herausnehmen, am Papier vom Blech ziehen und auskühlen lassen. Suppe mit Salz und Pfeffer würzen, auf Teller verteilen und mit den Crackern servieren. 
Quelle: frisch gekocht, Ausgabe November 2013

Folytats a blogon ... notburga.blogspot.com/2014/01/csicser...

sponsored links

Keres?s