Csicseriborsó vagy bagolyborsó (Cicer arietinum L.)
sponsored links
Származási helye Irán, Törökország. A csicseriborsót a régi görögök már Homérosz idejében ismerték, és kriosznak nevezték (magja kos fejre hasonlít). Leletek szerint már az õsmagyarok is termesztették, és fogyasztották. Magyar írásokban elõször 1350-ben említik cicer borsó néven. A régebbi szakácskönyvekben gyakran bagolyborsóként is szerepel. A XVIII. században nálunk még gyakori volt, aztán fokozatosan feledésbe merült. Gyerekkoromban a nagymamám kertjében még volt. Kedves kis gyermekverset is tanított róla: Csicseriborsó, bab, lencse, Fekete szemû menyecske stb. nem emlékszem a többi versszakára. A növény a pillangósvirágúak családjába tartozik, Szárazságtûrõ és melegigényes, hüvelyes növény, a magját fogyasztjuk. Íze hasonló a hántott száraz borsóhoz. Egyéves, lágyszárú, általában 35-50 cm magas növény nálam 80 cm magasra megnõtt. Furcsa felfújt hüvelye, 2-3 cm hosszú, benne 1-3 mag fejlõdik. A csicseriborsó dísznövényként is tarható, nagyon mutatós színfolt, díszágyásokba. Erkélyeken és egyéb napsütötte, száraz, igénytelen helyeken is megél. A szárazkötészetben is használható. A képet ma hajnalban 6 órakkor csináltam, tele van terméssel és virággal!
Termesztése:
A csicseri borsó fõ termõtája a Cegléd-Debrecen vonaltól délre esik. A kiskertben sokfelé termeszthetõ, napfényigényes, szárazságtûrõ, jól viseli az extrém hõmérsékleti viszonyokat. Talajban nem különösebben válogatós kedveli a meszes talajokat, de a gyengén szikes talajokban is megterem. Tápanyagigénye a borsóéhoz hasonló. Vetésidõ március vége- április eleje, 30 cm sortávolságra vessük, méterenként kb. 30 magot, 4-5 cm mélyen. Tenyészideje 90-120 nap. Hosszan virágzó, így egyenetlenül érik. Júniusban zölden, zsengén szedhetõ, júliusban szárazon. Károsítók, ápolás: Kártevõi nem ismertek, a zsizsik nem támadja meg. Jellemzõ betegségei a Fusariumos hervadás, a szár-, levél- és hüvely foltosság, de ezek jelentõs kárt nem okoznak. Csapadékos idõjárás esetén réz tartalmú szerrel védekezhetünk az aszkohítás betegségek ellen.
A csicseriborsó élettani hatása:
Rendszeres fogyasztása hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Kedvezõen befolyásolja a vércukorszintet, mert a csicseriborsó csökkenti az étkezés utáni hirtelen fellépõ vércukorszint emelkedést, mindkét típusú cukorbetegség esetében. Ez a borsófajta jelentõs rosttartalma miatt alkalmas a székrekedés megelõzésére vagy kezelésére. A téli napfényhiány okozta depresszió megelõzésére is ajánlott, mert hüvelyesre jellemzõ triptofán tartalma szerotoninná alakul a szervezetben. A szerotonin idegingerület-átvivõ anyag. A szerotonin felelõs a normális alvásért és jelenléte szükséges a depresszió elleni küzdelemhez. Összetétele: fehérjében, szénhidrátban gazdag, értékes növény. Magja 21,3% fehérjét, 55,9% szénhidrátot, 4,5% nyerszsírt, 5,8% nyersrostot valamint 3,7% hamut tartalmaz. Kalcium-, magnézium, vas-, cink-, mangán-, réz-, króm-, folsav-, E-vitamin, B-vitaminok. Szeléntartalma is említésre méltó.
Felhasználása:
A folytonos növekedésû csicseriborsó zöldborsóként tovább fogyasztható, elhúzódó virágzása miatt akár egy hónapig is frissen szedhetõ. Majd száraz borsóként fogyaszthatjuk. Kellemes, dióra emlékeztetõ aromájú. Fûszerezhetjük a fokhagymától a szerecsendión át a gyömbérig, bármivel. Néhány órára vagy akár egész éjszakára áztassuk vízbe, majd öblítés után kezdjük el fõzni! Indiában és a vegetáriánus táplálkozásban az egyik legfontosabb fehérjeforrás, curry-ket (vagy kári-kat), fõzelékeket csinálnak belõle. Az olaszok a mi bablevesünkhöz hasonló sûrû levesként fogyasztják. A Közel-Keleten fûszeres raguként, tagine-ként ill. Észak-Afrikában humuszként, azaz citromos, fokhagymás püréként, kerül az asztalra. A törökök megsütik, és chips helyett rágcsálják. A gazdag húsleves, a cocido madrileno az egyik legjellegzetesebb spanyol étel. Éppen itt az ideje, hogy Magyarországon is legyen valami jó kis jellegzetes csicseriborsó specialitás. Ha valaki tud ilyet ossza meg velünk!