Csak egy kis s?lt r?pa
sponsored links
Ezt nem is recept gyan?nt ?rom, csak egy kis sz?nt szeretn?k feltenni a blogra. Egyik nap valami k?nny?re v?gytam ?s tepsiben s?lt s?rgar?pahas?bokat fogyasztottam, egy finom r?pa-tofufas?rttal ?s sz?sszal. Tudt?tok, hogy a r?p?nak rendk?v?l magas az ?sv?nyi anyag tartalma (k?lium, k?lcium, n?trium, foszfor, vas, magn?zium), remek karotin forr?s, l?gos?t, tiszt?tja a beleket, hasny?lmirigy m?k?d?s?t serkenti. A l?t?sra is j? hat?ssal van, de pl. remek napv?delmet biztos?t, ha tavasszal mindennap egy s?rgar?p?t megesz?nk, fel tudunk k?sz?lni a ny?ri napv?delemre.
?s akkor k?vetkezzen a recept:
Hozz?val?k:
1 kg s?rgar?pa
4-5 ek. extra sz?z ol?vaolaj
kb. 1 b?gre v?z
s?, petrezselyem vagy koriander, 1 fej fokhagyma
--
2 ek. ketchup
2 ek. sz?jasz?sz
2 ek. barnacukor/eritrit/ny?rfacukor/m?z
1/2 tk. f?st?lt pirospaprika
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
k?m?ny, kurkuma, s? - ?zl?s szerint
Elk?sz?t?s:
A r?p?kat megpucoljuk ?s sz?lt?ben f?lbev?gjuk. Ezt k?vet?en has?bv?g?val feldaraboljuk. (Vagy julien-re felv?gjuk k?ssel.) Kiolajozzuk a tepsit, beletessz?k a r?p?kat, elsim?tjuk, fel?ntj?k a v?zzel, megs?zzuk ?s aluf?li?val letakarva kb. 200 fokon p?roljuk-s?tj?k, kb 15-20 percig, de figyelj?k, forgassuk k?zben. Ezut?n levessz?k a f?li?t ?s m?g r?pir?tunk. Az utols? 5 percben adjuk hozz? az ?sszet?rt fokhagym?t, petrezselymet vagy koriandert.
Mik?zben s?l, elk?sz?tj?k a sz?szt: a hagym?kat homog?n p?pp? apr?tjuk, majd olaj ?s v?z kever?k?n p?roljuk. Amikor megpuhul, megpirul, hozz?adjuk a t?bbi alapanyagot, ?zes?tj?k ?s 10-15 perc alatt ?sszef?zz?k.