Cs?lk?s pacal mind a t?z ujjunkra
sponsored links
Gyermekkoromban csak Keresztapu pacalp?rk?ltj?t voltam hajland? elfogyasztani, mert finom volt ?s tudtam, hogy mag?t a pacalt a tiszt?t?st?l kezdve a f?z?sig ? k?sz?tette a legnagyobb odafigyel?ssel. Arr?l nem is besz?lve, hogy olyan j??z?en falatoztak Ap?val, hogy nem lehetett nem enni vel?k!
Majd eltelt n?h?ny ?v ?s az ?n egyetlen F?rjem olyan cs?lk?s, k?rm?s pacalt f?z, hogy mindenki ?r?mmel falatozza ?s ?jra ?s ?jra megrendel?sre ker?l, mert a csal?d apraja-nagyja annyira szereti. ?s?s G?za (Az els? magyar cig?ny ?tterem tulajdonosa) receptj?t ?ltette ?t Fec?m a saj?t v?ltozatunkra ?s a csal?d nagy-nagy ?r?m?re. Az eredeti receptet a Magyar Konyha oldal?n is megtal?lhatj?tok!
Nagyon szeretem a Fec? ?ltal kialak?tott v?ltozatot. Id?nk?nt elhagyjuk a k?m?nymagot, mert a csal?dban allergi?sak r?, de a k?r?m, a f?st?lt h?s ?s a z?lds?gek h?rmasa p?ratlan ?z?lm?nyt biztos?t.
- 5 kg konyhak?sz, cs?kozott pacal
- 1 kg f?st?lt tarja vagy f?st?lt h?ts? cs?l?k
- 2 kg sert?sk?r?m
- 1 kg v?r?shagyma
- 3 db tv paprika
- 3 db paradicsom
- 1 db hegyes, er?s paprika
- 300 g ?r?lt f?szerpaprika (csemege)
- 30 g bors
- 5 g ?r?lt k?m?ny (?zl?s szerint, elhagyhat?)
- s? (?zl?s szerint)
- er?s ?r?lt paprika (?zl?s szerint)
- v?z
- 300 g diszn?zs?r
- 10 liter v?z
- 1 fej fokhagyma
- 10 szem fekete bors
- 5 db bab?rlev?l
? A konyhak?sz pacal el?f?z?s?vel kezdj?k a folyamatot. A felcs?kozott pacalt megf?zz?k 10 liter v?zben az eg?sz fekete borssal, a bab?rlevelekkel ?s az egy fej megtiszt?tott fokhagym?val.
? Addig f?zz?k puh?ra a pacalt, am?g k?t ujjal ?sszenyomhat? lesz. A f?z?vizet le?ntj?k teljesen. Nem ebben k?sz?tj?k tov?bb a p?rk?ltet. Ak?r m?r el?z? napon megf?zhetj?k.
? Egy bogr?csot kb. 300 g diszn?zs?rral kiken?nk ?s ebbe kezdj?k r?tegezni az alapanyagokat.
? A diszn?k?rm?ket kb. 5 cm-es darabokra v?gjuk egy b?rddal vagy m?r a hentest megk?rhetj?k erre. Ez megy a bogr?cs alj?ba.
? Ezut?n k?vetkezik egy r?teg pacal, egy r?teg felkock?zott f?st?lt cs?l?k, egy r?teg apr?ra v?gott v?r?shagyma, felkock?zott paradicsom, paprika ?s hegyes er?s paprik?b?l egy kicsi. Erre j?nnek a f?szerek: az ?r?lt fekete bors ?s a s?. A f?szerpaprik?t nem adjuk hozz? m?g ilyenkor! Ezt megism?telj?k m?g k?tszer.
? Annyi v?zzel ?ntj?k fel a p?rk?ltet, amely ?ppen ellepi.
? A k?r?m zsenges?g?t?l f?gg?en f?zz?k kb. 2 ?r?n kereszt?l lass? t?z?n a bogr?csosunkat. Amikor m?r a k?r?m is megpuhult, akkor r?sz?rjuk az ?r?lt f?szerpaprik?t ?s tov?bbi 15 percig f?zz?k.
? F?tt burgony?val, savany?s?ggal ?s puha keny?rrel t?laljuk.