Créme caramel
sponsored links
Créme caramel-t elõször Mallorcán kóstoltam. A hotelben felszolgált vacsora után többször is szerepelt desszertként - mindketten nagyon finomnak találtuk. Szerettem volna saját magam is elkészíteni. Erre múlt hét végén került sor, amikor is találtam a hûtõben egy kevés felhasználásra váró tejszínt. Eszembe jutott a créme caramell. Több könyvemben is megtalálható a recept. Végül egy olasz könyvre esett a választásom: egyik kamionos barátunk Olaszországban járt nemrég, onnan hozta nekem. Olaszul ugyam nem tudok, viszon az elkészítési módját nagyjából tudtam a créme caramel-nek, meg persze internet és szótár segítségével nem volt túl bonyolult lefordítani.
Hoztam két fotót is, nagyon ínycsiklandó képek vannak benne könyvben. Bár a bonyolultabbak lefordítására kicsit több idõt kell majd szánnom:
Néhány szó a créme caramel-rõl:
Egg custard vagy caremel custard néven is ismert. Rendkívül népszerû a spanyol nyelvet használó országokban, a Fülöp-szigeteken, ahol flan néven ismert. Ezekben az országokban sokszor ízesítik kókusszal is. Valószínûleg Franciaországból és/vagy Catalóniából származik, mivel a francia Toulouse és a spanyol Vitoria is helyi specialiásnak tekinti.
Általában a fõ összetevõk a tojás, cukor, vanília és tej vagy tejszín, amit sûrûre fõznek, majd egy nagy tálba, vagy kis ramekin formákba öntenek. A formák aljára elõször karamellizát cukor szirup kerül.
Ezután bain-marie-ben, vízzel félig megtöltött tepsiben sütik kb. 30 percet.
Amikor teljesen kihûlt, hûtõbe teszik, amíg a krém teljesen megdermed.
Végül a recept, ami alapján készítettem:
HOZZÁVALÓK:
350 ml tej
150 ml tejszín
120 gr cukor
4 tojás
1 tojássárgája
1/2 vaníliarúd
A karamell sziruphoz:
100 gr cukor
4 ek. víz
ELKÉSZÍTÉS:
A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, az apró magokat a tejbe szórjuk és fél órát állni hagyjuk. Beledobhatjuk a vanília rudat is, hogy még intenzívebb vanília hatást érjünk el.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tej és a tejszín keverékét is.
A karamell sziruphoz a cukrot elkeverjük a vízzel, és lassú tûzön, folyamatosan kevergetjük. Elõször habzik csak, késõbb kezd el olvadni a cukor és válik világos barnává. Ezt a szirupot elosztjuk a kis formák alján, megtöljük õket a krémmel. Egy magasabb tepsit vagy tûzálló tálat félig megtöltünk forró vízzel, belehelyezzük a formákat, majd 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 40 percig sütjük.
Amikor már teljesen kihûltek, hûtõben hagyjuk dermedni õket. 5 db 200 ml-es forma lett tele, a hatodik pedig kb. félig.
Picit kevesebb cukorral fogom legközelebb készíteni, nekem kicsit édesnek tûnt, egyébként olyan lett, mint amilyet szerettem volna.