Croquembouche

2018-08-14

sponsored links

Kicsit cs?mp?s, nem is t?l nagy, de az eny?m ?s finom!!!


A bar?taimat v?rtam egy kis laza ?sszej?vetelre. T?rtem a fejem, mit is k?sz?thetn?k, ami nem h?tk?znapi, evvel is kifejezve a fontoss?gukat. Nos, ez jutott eszembe ?s nagyon bev?lt. Gazdagabb lettem n?h?ny becs?letes h?lyaggal, de viszonylag hamar k?sz lettem, egyben maradt, s?t k?s?bb is fogyaszthat? ?llapotban. Ez t?bb, mint amit v?rtam. 

Hozz?val?k:
Forr?s: https://tortaiskola.hu/2017/03/06/choux-a-francia-egetett-teszta/

Az ?getett t?szt?hoz

  • 110 g liszt
  • 88 g vaj
  • 100 g v?z
  • 100 g tej
  • 4 g cukor
  • 8 g s?
  • 4 kp toj?s (a toj?sok s?ly egyenl? a v?z/tej, valamint vaj/liszt+sz?razanyagok mennyis?g?vel) 

?gy ?n 4 toj?ss?rg?j?t ?s 3 feh?rj?t tettem bele. 

Az elk?sz?t?s egyszer?, gyors, de h?la a szerz? r?szletes le?r?s?nak, most m?r tudom a helyes elk?sz?t?st. A vajat,tejet, vizet, cukrot ?s s?t egy ed?nybe tettem ?s felforr?s?tottam, majd hozz?kevertem a lisztet. Addig kevertem folyamatosan, m?g elv?lt az ed?ny fal?t?l, ?s m?g egy kicsit tov?bb. Majd egy nagy t?lba tettem ?s robotg?ppel elkezdtem keverni, hogy h?tsem. Mikor m?r csak k?zmeleg volt, egyenk?nt hozz?adtam a toj?sokat ?s addig kevertem, m?g egyenletesen eloszlott. Mikor k?sz volt, f?lretettem letakarva pihenni egy ?r?ra (ezt is itt olvastam el?sz?r). Mikor az id? eltelt, a s?t?t felmeleg?tettem 180 fokra l?gkever?sen . A t?szt?t habzs?kba tettem. S?t?pap?ros tepsibe kis, 100 Ft-nyi halmokat nyomtam a t?szt?b?l, a tetej?k?n a kis cs?csokat vizes ujjbeggyel lelap?tottam, hogy ne ?gjen meg ?s betoltam a s?t?be. 10 percig s?t?ttem ?gy, majd ?n lejjebb vettem 170 fokra ?s r?snyire nyitott s?t?ajt?n?l m?g 8 percet sz?r?tottam a t?szt?t. Azt?n kivettem ?s azonnal r?csra tettem, hogy tov?bb sz?radjon. 

A kr?m:

  • 480 ml tej
  • 1 van?lia r?d kikapart belseje
  • 5 toj?ss?rg?ja
  • 45 g gy?m?lcscukor
  • 48 g kukorica kem?ny?t?
  • 40 g vaj
A tejet felmeleg?tettem a van?liar?d kikapart magjaival, k?zben a toj?sok s?rg?j?t kikevertem a cukorral ?s a kem?ny?t?vel csom?mentesre. A meleg tejb?l egy keveset hozz?kevertem a toj?sos kever?khez ?s habver?vel addig kevertem, m?g homog?n ?llag? lett, majd mindet hozz?adtam az ?sszes tejhez ?s addig kevertem, m?g bes?r?s?d?tt (ez kb. 10 perc volt, mert nem akartam hirtelen megf?zni a toj?sokat. A kr?met kitettem egy ed?nybe ?s folpackkal letakartam k?zvetlen?l a fel?let?n, hogy ne b?r?s?dj?n. Teljesen leh?t?ttem. Azt?n ?tkevertem , nyom?zs?kba t?lt?ttem. A f?nkocsk?k alj?n kis ny?l?st sz?rtam ?s ott megt?lt?ttem j? gazdagon kr?mmel. Nagyon fontos, hogy tele legyen a t?szta a finom kr?mmel. 
K?zben cukrot karamelliz?ltam ?s ebbe m?rtogatva a m?r megt?lt?tt f?nkocsk?kat megpr?b?ltam k?p alakban felhalmozni. :-) T?bb, kevesebb sikerrel, de elk?sz?lt. V?g?l k?v?lr?l kev?s karamellt csorgattam r?. Pr?b?ltam sz?lakat is h?zni, de abb?l m?r igencsak kev?ske lett, tal?n valamennyivel t?bb, mint h?lyag a kezemen. De tal?n a t?rekv?sem r?juk l?that? a k?pen. 
Sokkal gyorsabba t?ntett?k el az alkot?st, mint ahogyan az elk?sz?lt. De h?t ez volt a l?nyege. 



A blogban k?z?lt receptjeim, fot?im kiz?r?lag az ?r?sos beleegyez?sem ut?n k?z?lhet?k m?s oldalakon. Ez al?l kiv?telt k?peznek azok a weboldalak, ahol nem k?zlik az eg?sz ?r?st, csak els? sorait, folytat?s?rt pedig a blogomra kattint az olvas?.

Folytats a blogon ... evinenikulinariskalandozasai.blogspot...

sponsored links

Keres?s