Croque monsieur és croque madame - az ellenállhatatlan franciák
sponsored links
Croque monsieur |
Croque monsieur (ejtsd: krok-mösziõ) és croque madame (ejtsd: krok-mádám) készült ma reggelire. Ez a francia a melegszendvics szinte mindenhol megtalálható Párizson keresztül, Bordeuaxon át egészen még a környezõ országokban is. Számtalan változata létezik például ananászos, lazacos, bolognai ragus,
Én most a Larousse gasztronómiai lexikonban találtak alapján készítettem el ezt a szendvicset. Igazán laktató, de a recept elõtt ismerkedjünk meg az étel történetével.
CROQUE MONSIEUR TÖRTÉNETE
Utazzunk vissza az 1910-es évek Párizsába. Egy Capucines körúti kávéházban találták ki a szendvicset.
Eredetileg ebben a kávéházban éppen szeretett volna néhány falatot bekapni az egyik alkalmazott. Két kenyérszelet közé sajtot és sonkát tett az egyik ott dolgozó férfi, de valamiért nem volt ideje elfogyasztani és a sütõ mellett felejtette azt. A sajt elolvadt és egy igen finom szendvics lett a végeredmény. Olyan jól sikerült végül ez a baleset, hogy felkerült a kávéház étlapjára ez a finomság.
A nevét pedig onnan kapta ez az étel, hogy az egyik ember félreértette a pincért és azt hitte, hogy emberhús van a kenyérszeletek között.
Croque monsierur nevet ha magyarra szeretnénk fordítani, akkor ropogós úrnak lehetne leginkább nevezni. Szüksége volt egy társra is ennek a "férfinak". Így született meg a ropogós asszonyság vagyis a croque madame. A szendvics tetejére ebben az esetben egy tükörtojás kerül. Ez olyan, mint egy nõi kalap.
1918-ban már írásos nyoma is volt ennek az ételnek. Mindez Marcel Proust Az eltûnt idõ nyomában címû mûvében történt.
Elkészítési idõ: 30 perc
Hozzávalók 4 db szendvicshez:
8 szelet fehér kenyér
4 szelet sonka
20 dkg eredetileg gruyére sajt (esetleg ementáli vagy gouda)
4 tk. magos mustár
10 dkg vaj
5 dl tej
só
õrölt szerecsendió
2 ek. liszt
croque madame esetében 4 db egész tojás + olaj a sütéshez
? Elsõ lépésben elkészítjük a pirított kenyereket. A kenyerek egyik oldalát megkenjük vajjal (5 dkg, a vaj felét használjuk csak fel) és forró serpenyõben/ grillserpenyõben aranybarnára pirítjuk az egyik oldalát a kenyereknek. Ezt a mûveletet minden egyes szelet esetében megtesszük.
? A következõ elkészítendõ a besamel mártás. 5 dkg vajat felolvasztunk, csomómentesen elkeverjük a 2 ek. liszttel és az 5 dl tejjel. Kb. 1/2 tk. sóval és 1/2 tk. õrölt szerecsendióval ízesítjük. Folyamatos kevergetés mellett addig fõzzük a mártást, amíg sûrû nem lesz. Be kell vonnia a fõzõkanalat.
? Nincs más hátra, mint összeállítani a szendvicseket. A kenyerek nem pirított oldalára elõször egy szelet sonkát teszünk, majd kb. egy teáskanál magos mustárral megkenem azt. Erre kerül kb. egy fél merõkanálnyi besamel mártás és sajt. A sajtot én lereszeltem, de szeleteket is lehet belõle vágni. Majd a második kenyérszeletet az egészre rárakom, kicsit megnyomom (így a mártás szépen elterül és összeragad a szendvics)
Befejezésként a második szelet kenyérre újabb adag besamel mártás sajt kerül.
? A legmagasabb hõfokon 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a szendvicset a sütõben. Figyeljünk rá, meg ne égjen!
? Ha tálaláskor egy darab tükörtojást sütünk és a kész szendvics tetejére tesszük, akkor elkészítjük a croque madame-ot. Kínáljunk mellé egyszerû salátát. Reggelire vagy akár vacsorára is ellenállhatatlan lesz.
Croque madame |
Nyomtasd ki a bejegyzést!