Cordon bleu
sponsored links
Ezeken a tikkasztó napokon nem nagyon van kedve fõzni az embernek, pedig enni kell. Ilyenkor a hûsítõ gyümölcsleves, egy könnyed húsétel és egy hideg madártej menüsor tûnhet például csábítónak, ráadásul ezek könnyen, gyorsan elkészíthetõ ételek.
Húsételnek én ma a cordon bleu-t választottam.
Vannak olyan ételek, amelyekrõl mindenfajta legendák keringek. A cordon bleu is egy ilyen étel. Sokszor rosszul írják a nevét (gordonnak vagy blue-nek), de a neve is olyan egyszerû, mint az elkészítése, amiért aztán éttermekben képesek kisebb vagyont elkérni.
Ezt az ételt a legenda szerint elõször az RMS Titanic óceánjárón szolgálták fel 1912-ben. Nevét az elkészítõ fõszakácstól onnan kapta,
hogy ez a fõszakács versenyben volt egy gasztronómiai díjért, aminek ez volt a neve.
Az elismerés szimbóluma III. Henrik francia királytól származik, aki
1578-ban megalapította a Szentlélek lovagrendet, melynek tagjai kék
szalagra (cordon bleu) tûzték magukon a keresztet.
Az eredeti receptben borjúbélszínbõl készül ez a sajttal és sonkával töltött rántott
szelet, de sertéskarajból és egyszerû trappistából elkészítve is hasonló ízélménnyel leszünk gazdagabbak és biztosan nem megyünk csõdbe.
Hozzávalók (személyenként):
2 szelet karaj ...