Citromtorta mascarpone kr?mmel ?s tejsz?nnel
sponsored links
Hozz?val?k egy 18 cm ?tm?r?j? tortaform?hoz- 8-10 szem?lynek
A lapokhoz:
3 toj?s
3 kan?l cukor
3 kan?l k?kuszreszel?k
2 kan?l liszt
2 kan?l olaj
2 kan?l joghurt
1 kiskan?l s?t?por
csipet s?
1 citrom reszelt h?ja, p?r csepp citroml?
A lemon curd-h?z
3 eg?sz toj?s
2 toj?s s?rg?ja
150 g cukor
2 citrom h?ja, 3 citrom leve
Tov?bb? a kr?mhez:
5 dl tejsz?n
4 kan?l porcukor
250 g mascarpone
9 lap zselatin (15 g)
50 g cukrozott citromh?j kock?k
Citromm?z:
1 citrom leve2 dl tejsz?n
1 dl v?z
50 g cukor
1 kan?l m?z (vagy invertcukor)
80 g feh?r csokol?d?
3 lap zselatin (5g)
p?r csepp s?rga ?telfest?k
Csokol?d?vir?gok
100 g feh?r csokol?d?
piros apr? cukorka
1 kan?lnyi a citromm?zb?l
D?sz?t?shez:
habcs?k
1. Elk?sz?tj?k a lemon curd-?t: a hozz?val?kat lass? t?z?n, folytonos keverget?s mellett bes?r?tj?k.
2. Megf?zz?k a citromm?zat: a vizet, a cukrot, a citromlevet ?s a m?zet felforraljuk, amikor legal?bb 1 percet forr levessz?k a t?zr?l, hozz?aadjuk az apr?ra t?rdelt csokol?d?t, majd a tejsz?nt, v?gezet?l a v?zbe ?ztatott, kicsavart zselatinlapokat. Sim?ra keverj?k, botmixerrel egynem?s?tj?k, majd ?tsz?rj?k. H?t?szekr?nybe tessz?k.
3. Megs?tj?k a pisk?t?t: a toj?sok habj?t kem?nyre verj?k a cukorral, a citroml?vel-h?jjal ?s a s?val, lass?bb fordulaton belecsorgatjuk az olajat, a joghurtot, hozz?adjuk a toj?sok s?rg?j?t, majd a k?kuszt, a lisztet ?s a s?t?port. Most m?r ?vatosan keverj?k tov?bb, spatul?val, hogy ne t?rj?n ?ssze a hab. S?t?pap?rral b?lelt tortaform?ba ?ntj?k ?s 180 C fokra el?meleg?tett s?t?ben t?pr?b?ig s?tj?k (30-35 perc). R?csra t?ve hagyjuk alalposan kih?lni, majd 2 lapra v?gjuk.
4. A zselatinlapokat hideg v?zbe ?ztatjuk legal?bb 10 percre, majd hozz?adjuk 1 dl forr?, de nem f?v? tejsz?nhez. Elkeverj?k, ?tsz?rj?k ?s langyosra h?tj?k. A kr?mhez kem?nyre verj?k a mascarponet ?s a 4 dl tejsz?nt a 4 kan?l pocukorral, majd hozz?vegy?tj?k a zselatinos kih?lt tejsz?nt is. ?vatosan belekeverj?k a kih?lt lemon curd-?t ?s a cukrozott citromh?j kock?kat is vigy?zva, hogy a hab ne t?rj?n ?ssze. Leh?tj?k.
5. A csokivir?gokhoz g?z f?l?tt felolvasztjuk a csokol?d? 2/3-?t, a melegr?l levessz?k ?s hozz?adju a marad?k felt?rdelt csokol?d?t, majd addig keverj?k, am?g teljesen elolvad. Kis habzs?kba ?ntj?k ?s s?t?pap?rra vir?gokat rajzolunk vele. Hagyjuk megdermedni, a szirmok k?zep?be olvasztott cirtomm?zat ?nt?nk, cukrok?val bib?t sz?runk r?, majd dermed?sig h?tj?k.
6. ?ssze?ll?tjuk a tort?t. Egy tortakarika oldalalait kartonpap?rral, vagy speci?lis f?li?val megmagas?tjuk.
Az alj?ra egy pisk?talapot tesz?nk, bele?ntj?k a kr?met, r?helyezz?k a legszebb lapot, figyelve, hogy a tetej?re a pisk?ta als? r?sze ker?lj?n, az a legegyenesebb. Alaposan beh?tj?k.
7. D?sz?t?s: a citromm?zat fellangyos?tjuk, addig, am?g tejf?lszer? nem lesz, ezzel le?ntj?k a j?l beh?t?tt tort?t. A citromm?zb?l elvesz?nk 2 kan?lnyit a csokol?d?vir?gok k?sz?t?s?hez, illetve a d?sz?t?shez "ragaszt?anyagnak".
8. Elt?vol?tjuk a tortakarik?t ?s a magas?t? f?li?t, majd d?sz?tj?k a tort?t.
Tipp: a lapokat, a citromm?zat, a habcs?kot ?s a vir?gd?szeket k?sz?ts?tek el egy nappal a torta ?ssze?ll?t?sa el?tt