Citromos kókusztejes krumplikrémleves
sponsored links
Azt mondták, hogy hétvégén már támadnak a mínuszok. Hehe, hiszem, ha fázom. De ha mégis beütne a fagy, ahogy ígérik, jól jöhet egy forró krémleves.
Volt a fagyasztóban egy kis füstölt ?comblé?. A férj nemrég zöldbablevest készített, füstölt combot vett hozzá, amit megfõzött. A visszamaradt isteni füstölt levet én meg gyorsan lefagyasztottam, ki tudja, mikor kellhet alapon. Most jól jött. Nagyon finom, ízes, karakteres lett tõle a krumplikrémleves. Ezúttal a són, borson kívül nem is turbóztam fel semmilyen más fûszerrel. Csak egy kis citromlével frissítettem a nehezebb füstölt ízt. Ja, azért még egy kis huncutságot elkövettem: tejszín helyett kókusztejjel lágyítottam a végén.
Glutén -és laktózmentes.
Elõkészítés: 5 perc
Fõzési idõ: 25 perc
Hozzávalók:
3 ek. olívaolaj
2 ? 3 nagyobb krumpli
1 szál kisebb sárgarépa
1 nagyobb fej mogyoróhagyma (sima vöröshagyma is jó, abból 1 kisebb fej)
2 ? 3 gerezd fokhagyma
7 dl füstölt sonkalé
3 ? 4 dl víz, ha túl sûrû a végén a leves
1 ? 1,5 dl kókusztej (1 kis konzervnyi)
2 maréknyi felkockázott bacon
kevés frissen facsart citromlé (néhány evõkanálnyi)
A hagymákat megpucoltam. A mogyoróhagymát felaprítottam, a fokhagymát kisebb darabokra vágtam. Egy nagyobb fazekat felhevítettem, majd olívaolajat öntöttem bele és közepes lángon dinsztelni kezdtem rajta a mogyoróhagymát. Kicsit sóztam, idõnként megkevertem. Amíg a hagyma sült, a krumplikat megmostam, megpucoltam, és felkockáztam kb. 3 x 3 centis darabokra. A sárgarépát is megpucoltam, majd kisujjnyi vastagon felkarikáztam.
Kb. 5 ? 6 perc dinsztelés után a mogyoróhagymára dobtam a fokhagymát is, és 1 percig együtt pirítottam õket. Ezután a fazékba tettem a krumplit és a sárgarépát is, majd kb. 10 percig, sûrûn átkevergetve, lepirítottam. Ezalatt kicsit puhultak is. Ekkor felöntöttem a füstölt lével, kissé sóztam, borsoztam, csak óvatosan, mert a füstölt alaplé már eleve sós volt. Felforraltam és forrástól számított lefedve, puhára fõztem. Közben egy kis serpenyõben lepirítottam a felkockázott bacont.
Amikor a krumpli és a sárgarépa is megpuhult, levettem a fazekat a tûzrõl és botmixerrel simára kevertem a levest. Öntöttem hozzá egy kevés vizet, mert túl sûrûnek találtam. Ízlés szerint készíthetjük sûrûbbre vagy hígabbra is. Ezután hozzáadtam a kókusztejet, majd sóztam és borsoztam még. Végül beleöntöttem a citromlevet is. Összekevertem.
Egy kanál tejföllel (laktózérzékenyek hagyják el, nélküle is tökéletes a leves) és a sült baconnel tálaltam.
Zellerkrémleves pirított paprikával és szalonnapörccel
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
Csicsóka krémleves
Citromos zöldborsó leves friss petrezselyemzölddel
Volt a fagyasztóban egy kis füstölt ?comblé?. A férj nemrég zöldbablevest készített, füstölt combot vett hozzá, amit megfõzött. A visszamaradt isteni füstölt levet én meg gyorsan lefagyasztottam, ki tudja, mikor kellhet alapon. Most jól jött. Nagyon finom, ízes, karakteres lett tõle a krumplikrémleves. Ezúttal a són, borson kívül nem is turbóztam fel semmilyen más fûszerrel. Csak egy kis citromlével frissítettem a nehezebb füstölt ízt. Ja, azért még egy kis huncutságot elkövettem: tejszín helyett kókusztejjel lágyítottam a végén.
Glutén -és laktózmentes.
Elõkészítés: 5 perc
Fõzési idõ: 25 perc
Hozzávalók:
3 ek. olívaolaj
2 ? 3 nagyobb krumpli
1 szál kisebb sárgarépa
1 nagyobb fej mogyoróhagyma (sima vöröshagyma is jó, abból 1 kisebb fej)
2 ? 3 gerezd fokhagyma
7 dl füstölt sonkalé
3 ? 4 dl víz, ha túl sûrû a végén a leves
1 ? 1,5 dl kókusztej (1 kis konzervnyi)
2 maréknyi felkockázott bacon
kevés frissen facsart citromlé (néhány evõkanálnyi)
A hagymákat megpucoltam. A mogyoróhagymát felaprítottam, a fokhagymát kisebb darabokra vágtam. Egy nagyobb fazekat felhevítettem, majd olívaolajat öntöttem bele és közepes lángon dinsztelni kezdtem rajta a mogyoróhagymát. Kicsit sóztam, idõnként megkevertem. Amíg a hagyma sült, a krumplikat megmostam, megpucoltam, és felkockáztam kb. 3 x 3 centis darabokra. A sárgarépát is megpucoltam, majd kisujjnyi vastagon felkarikáztam.
Kb. 5 ? 6 perc dinsztelés után a mogyoróhagymára dobtam a fokhagymát is, és 1 percig együtt pirítottam õket. Ezután a fazékba tettem a krumplit és a sárgarépát is, majd kb. 10 percig, sûrûn átkevergetve, lepirítottam. Ezalatt kicsit puhultak is. Ekkor felöntöttem a füstölt lével, kissé sóztam, borsoztam, csak óvatosan, mert a füstölt alaplé már eleve sós volt. Felforraltam és forrástól számított lefedve, puhára fõztem. Közben egy kis serpenyõben lepirítottam a felkockázott bacont.
Amikor a krumpli és a sárgarépa is megpuhult, levettem a fazekat a tûzrõl és botmixerrel simára kevertem a levest. Öntöttem hozzá egy kevés vizet, mert túl sûrûnek találtam. Ízlés szerint készíthetjük sûrûbbre vagy hígabbra is. Ezután hozzáadtam a kókusztejet, majd sóztam és borsoztam még. Végül beleöntöttem a citromlevet is. Összekevertem.
Egy kanál tejföllel (laktózérzékenyek hagyják el, nélküle is tökéletes a leves) és a sült baconnel tálaltam.
Innen is szemezgethettek
Zellerkrémleves pirított paprikával és szalonnapörccel
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
Csicsóka krémleves
Citromos zöldborsó leves friss petrezselyemzölddel