Citromos kókusztejes krumplikrémleves

2014-01-23

sponsored links

Azt mondták, hogy hétvégén már támadnak a mínuszok. Hehe, hiszem, ha fázom. De ha mégis beütne a fagy, ahogy ígérik, jól jöhet egy forró krémleves.

Volt a fagyasztóban egy kis füstölt ?comblé?. A férj nemrég zöldbablevest készített, füstölt combot vett hozzá, amit megfõzött. A visszamaradt isteni füstölt levet én meg gyorsan lefagyasztottam, ki tudja, mikor kellhet alapon. Most jól jött. Nagyon finom, ízes, karakteres lett tõle a krumplikrémleves. Ezúttal a són, borson kívül nem is turbóztam fel semmilyen más fûszerrel. Csak egy kis citromlével frissítettem a nehezebb füstölt ízt. Ja, azért még egy kis huncutságot elkövettem: tejszín helyett kókusztejjel lágyítottam a végén.

Glutén -és laktózmentes.

Elõkészítés: 5 perc

Fõzési idõ: 25 perc

citromos_kokusztejes_krumplikremleves (7)



Hozzávalók:

3 ek. olívaolaj

2 ? 3 nagyobb krumpli

1 szál kisebb sárgarépa

1 nagyobb fej mogyoróhagyma (sima vöröshagyma is jó, abból 1 kisebb fej)

2 ? 3 gerezd fokhagyma

7  dl füstölt sonkalé

3 ? 4 dl víz, ha túl sûrû a végén a leves

1 ? 1,5 dl kókusztej (1 kis konzervnyi)

2 maréknyi felkockázott bacon

kevés frissen facsart citromlé (néhány evõkanálnyi)

A hagymákat megpucoltam. A mogyoróhagymát felaprítottam, a fokhagymát kisebb darabokra vágtam. Egy nagyobb fazekat felhevítettem, majd olívaolajat öntöttem bele és közepes lángon dinsztelni kezdtem rajta a mogyoróhagymát. Kicsit sóztam, idõnként megkevertem. Amíg a hagyma sült, a krumplikat megmostam, megpucoltam, és felkockáztam kb. 3 x 3 centis darabokra. A sárgarépát is megpucoltam, majd kisujjnyi vastagon felkarikáztam.

Kb. 5 ? 6 perc dinsztelés után a mogyoróhagymára dobtam a fokhagymát is, és 1 percig együtt pirítottam õket. Ezután a fazékba tettem a krumplit és a sárgarépát is, majd kb. 10 percig, sûrûn átkevergetve, lepirítottam. Ezalatt kicsit puhultak is. Ekkor felöntöttem a füstölt lével, kissé sóztam, borsoztam, csak óvatosan, mert a füstölt alaplé már eleve sós volt. Felforraltam és forrástól számított lefedve, puhára fõztem. Közben egy kis serpenyõben lepirítottam a felkockázott bacont.

Amikor a krumpli és a sárgarépa is megpuhult, levettem a fazekat a tûzrõl és botmixerrel simára kevertem a levest. Öntöttem hozzá egy kevés vizet, mert túl sûrûnek találtam. Ízlés szerint készíthetjük sûrûbbre vagy hígabbra is. Ezután hozzáadtam a kókusztejet, majd sóztam és borsoztam még. Végül beleöntöttem a citromlevet is. Összekevertem.

Egy kanál tejföllel (laktózérzékenyek hagyják el, nélküle is tökéletes a leves) és a sült baconnel tálaltam.



Innen is szemezgethettek




zellekremleves (683x1024)
Zellerkrémleves pirított paprikával és szalonnapörccel


karfiolkremleves2
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával


2csicsoka kremleves2 (1280x853)
Csicsóka krémleves


borsoleves3 (1024x683)
Citromos zöldborsó leves friss petrezselyemzölddel




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/01/23/cit...

sponsored links

Keres?s