Citromos créme brulée/Zitronen Cr?me Brulée

2014-01-10

sponsored links

Rezept unten auch auf Deutsch
Egyik nagy kedvencünk, még annak idején Franciaországban ettük elõször. Azóta évente többször elkészítem (lásd pl itt). Érdekes módon, mindig meglep valami újdonsággal. Hogy ez az elkészítéstõl, vagy az alapanyagtól függ, ki tudja. Végül is a lényeg az, hogy minden alkalommal nagyon finom. Most citrommal ízesítettem, ami nagyon bejött a vanília mellé... 

Hozzávalók 6 soufflé/brulée formához :
2 bio citrom
1 vaníliarúd
450 ml tejszín
5 tojássárgája
2 ek porcukor
3 ek barna cukor
A sütõt 140 fokra (alsó/felsõ sütés) elõmelegítem. 
A forró vízben alaposan megmosott, majd szárazra törölt citrom héját finomra lereszelem és a levét kinyomom. 1 tk reszelt héjat fóliába tekerek és félrerakom a tálaláshoz. A vaníliarúd belsejét kikaparom és a tejszínnel, a vanília rúddal, a reszelt citrom héjjal egy fazékban felforralom, lehúzom a tûzrõl és 10 percig nyugton hagyom. Közben a tojássárgákat, a porcukorral és 4 ek citromlével krémesre kikeverem és a kihûlt tejszínt egy szûrõn keresztül hozzáadom. Alaposan összekeverem és a formákba öntöm.
A formácskákat beleállítom egy nagy, magas peremû felfújt-formába, amit annyi forró vizzel öntök fel, hogy a formácskák 2/3 részig érjen. Ekkor a felfújt-formát, a benne levõ, vízben álló formácskákkal a sütõbe tolom és 35 perc alatt készre sütöm. A formákat kiveszem a vízbõl, hagyom a krémet kihûlni és legalább 4 órára, befedve hidegre teszem.
Tálalás elõtt a megszórom a krémek tetejét a barna cukorral és karamellizáló pisztollyal karamellizálom a cukrot. (Ha ez nincs, alternatív megoldás lehet a forró grillsütõ is.)
Miután a karamellréteg megdermed, megszórom a félretett citromhéjjal és azonnal tálalom.
*** 
Mein absoluter Lieblingsnachtisch ist Cr?me Brulée. Mit etwas Geschick, Gefühl und Geduld kann jeder so eine himmlische Creme zaubern.
Zutaten für 6 Soufflé/Brulée Form:

2 Zitronen
1 Vanilleschote
450 ml Schlagobers
5 Eidotter
2 EK Staubzucker
3 EL Roh-Rohzucker
Backrohr auf 140 Grad (Ober/Unterhitze) vorheizen.
Zitronen heiß waschen, trocknen, die Schalen fein abreiben und den Saft auspressen. 1 TL Zitronenschale zum Garnieren in Frischhaltefolie wickeln und kalt stellen. Vanilleschote der Länge nach aufschlitzen und das Mark herauskratzen. Obers, übrige Zitronenschale, Vanilleschote und -mark in einem Topf aufkochen, vom Herd nehmen und 10 Minuten ziehen lassen. Eidotter mit Staubzucker und 4 EL Zitronensaft cremig rühren,  dann nach und nach langsam die warme Sahne-Milch durch ein Sieb dazugießen. Die Mischung in die Portionsförmchen gießen. Förmchen in einen Bräter oder eine Auflaufform stellen und soviel heißes Wasser angießen, dass die Förmchen zu 2/3 im Wasser stehen. Die Form im Rohr auf das Gitter stellen und die Creme ca. 35 Minuten garen. Dann herausnehmen, abkühlen lassen und abgedeckt 4 Stunden in den Kühlschrank stellen.
Vor dem Servieren die Creme mit  Zucker bestreuen und kurz unter den heißen Grill schieben, bis die Oberfläche karamellisiert oder mit einem Bunsenbrenner karamellisieren.
Mit Zitronenschalen bestreuen und servieren.

Folytats a blogon ... notburga.blogspot.com/2014/01/citromo...

sponsored links

Keres?s