Citromos-birsalmás libaleves
sponsored links
Archívumból
"...liba aprólékot majdnem teljesen omlósra fõzött, aztán beletett felkockázott birsalmát, amikor az is megpuhult, akkor behabarta tejföllel..." suttogta a fülembe Furka István nyugdíjas professzor úr egy debreceni rendezvényen édesanyja receptjét. Egyébként sincs inspirálóbb az olyan családi recepteknél, amelyek valaki gyerekkori emlékekeit idézik fel, és amelyet anyák és nagymamák fõztek a családjuknak. A birsalmás libaleves már elsõ hallásra elindította a fantáziámat, amelyben a libahús által adott tartalmas, telt ízû húsleves finoman harmonizált a birsalma gyümölcsösségével. Saját ízlésre hangolva: kis friss gyömbérrel, sok kaporral és sok citromlével alakult ki az alábbi elkészítési mód. Azt hiszem, ez az egyik legfinomabb leves, amit az utóbbi idõkben ettem, sõt az év levesének is kinevezem. Igazi, hagyományos, vidéki (hajdúsági...) recept, amelyben sok kreativitás és játékosság lehetõsége rejlik. Libaszárnytõvel készítve kimondottan gazdaságos leves, ha pedig valaki sok hússal szereti, készítheti libacombbal is. Ha pedig valaki tovább szeretné fokozni az élvezeteket, és nyitott az izgalmas, új ízekre, adhat a leveshez a fõzési idõ vége elõtt tíz perccel egy-két marék mazsolát (ettõl édes-savanykás lesz), a habaráshoz pedig friss tárkonyt is.
Citromos-birsalmás libaleves
Hozzávalók (6 adag)
2 libaszárny (1/2kg) ...