Citromkrém a keksztésztában
sponsored links
Hogy mitõl különleges ez a keksz? Lemon curd, azaz citromkrém került a keksztésztába. Pisztácia került bele, de következõre biztos, hogy mákkal is ki fogom próbálni!
A recept a Lila Füge szakácskönyvbõl való.
Hozzávalók (50 darabhoz, 2 tepsi):
Lemon curd:
50 g cukor
50 ml citromlé
40 g vaj
1 csapott ek. kukoricakeményítõ
2 tojássárgája
(vagy 150 g elõre elkészített citromkrém)
Tészta:
200 g vaj
100 g porcukor
200 g (tönköly) finomliszt
100 g kukoricaliszt
csipet só
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
50 g darált pirított sótlan pisztácia
A citromkrémet készítem el elõbb. A cukrot, citromlevet és a vajat egy lábosban melegítem, amíg elolvad a cukor. A tojássárgákat a keményítõvel simára keverem, majd a cukros keveréket leveszem a tûzrõl és hozzáadom a tojásokat. Habverõvel folyamatosan keverem, visszateszem lassú tûzre és néhány percig kevergetem, míg puding állaga nem lesz. Nem kell forrnia, nagyon alacsony lángon készüljön, különben rántotta lesz belõle. 150 g lemon curd lesz ebbõl.
Tipp: Nekem szokott lenni a hûtõmben citromkrém, ezért javaslom a fenti lépések elkerüléséhez, hogy akár elõre elkészült lemon curd is mehet a keksztésztába. 150 grammot tegyünk belõle.
A tésztához a vajat a cukorral alaposan elkeverem, beleszitálom a liszteket, hozzáadom a sót, a korábban elkészült citromkrémet, a citromhéjat és a pisztáciát. Vagy akár mákot ha azzal készül.
Fél órára hûtõbe teszem.
Elõmelegítem a sütõt 175 fokra (légkeveréses). Két tepsibe sütõpapírt teszek. Teáskanálnyi adagokat veszek a keksztésztából és kézzel formázom (nálam 4-5 mm vastag volt minden korong). Akár nyújtható is a massza, de nekem a kézben formázás mindig gyorsabbnak meg kevésbé macerásnak tûnik.
Az elõmelegített sütõben 10-15 perc alatt megsütöm, hagyom kissé kihûlni, mert forrón még puha, de teljesen rácson hûtöm ki.
Kávé, habos tej vagy tea mellé tökéletes.