Citromkr?mes m?ktorta

2021-02-15

sponsored links

18 cm ?tm?r?j? tortaforma, de mivel a torta magas lesz, b?ven el?g 8-10 szem?lynek

 A lapokhoz:

4 toj?s

4 kan?l cukor

4 kan?l ?r?lt m?k

2 kan?l liszt

4 kan?l olaj

1 kiskan?l s?t?por

csipet s?

1 citrom reszelt h?ja

A csokim?zhoz:

25 g v?z

50 g cukor

50 g cukorszirup (vagy m?z)

35 g s?r?tett tej (vagy tejsz?n)

50 g magas kaka?tartalm? csokol?d?

2 lap zselatin (3,3g)

A lemon curd-h?z

3 eg?sz toj?s

2 toj?s s?rg?ja

150 g cukor

2 citrom h?ja, 3 citrom leve

1 kan?l ?tkez?si kem?ny?t?

200 g vaj


Tov?bb? a kr?mhez:

5 dl tejsz?n

4 kan?l porcukor

6 lap zselatin (10g)


1. Elk?sz?tj?k a lemon curd-?t: a hozz?val?kat a vaj kiv?tel?vel lass? t?z?n, folytonos keverget?s mellett bes?r?tj?k. A vajat felkock?zzuk ?s apr?nk?nt a forr? citromkr?mbe keverj?k.

2. Megf?zz?k a csokim?zat: a vizet, a cukrot ?s a cukorszirupot felforraljuk, amikor legal?bb 1 percet forr levessz?k a t?zr?l, hozz?aadjuk az apr?ra t?rdelt csokol?d?t, majd a tejsz?nt, v?gezet?l a v?zbe ?ztatott, kicsavart zselatinlapokat. Sim?ra keverj?k, botmixerrel egynem?s?tj?k, majd ?tsz?rj?k. H?t?szekr?nybe tessz?k.

3. Megs?tj?k a pisk?t?t: a toj?sok habj?t kem?nyre verj?k a cukorral ?s  a s?val,  lass?bb fordulaton belecsorgatjuk az olajat, hozz?adjuk a toj?sok s?rg?j?t, majd a m?kot, a lisztet ?s a s?t?port. Most m?r ?vatosan keverj?k tov?bb, spatul?val, hogy ne t?rj?n ?ssze  a hab. S?t?pap?rral b?lelt tortaform?ba ?ntj?k ?s 180 C fokra el?meleg?tett s?t?ben t?pr?b?ig s?tj?k (30-35 perc). R?csra t?ve hagyjuk alalposan kih?lni, majd 3 lapra v?gjuk.

4. A zselatinlapokat hideg v?zbe ?ztatjuk legal?bb 10 percre, majd hozz?adjuk 1 dl forr?, de nem f?v? tejsz?nhez. Elkeverj?k, ?tsz?rj?k ?s langyosra h?tj?k. A kr?mhez kem?nyre ver?nk 4 dl tejsz?nt 4 kan?l pocukorral, majd hozz?vegy?tj?k a zselatinos kih?lt tejsz?nt is. ?vatosan keverj?k, hogy a hab ne t?rj?n ?ssze. Leh?tj?k.

5. ?ssze?ll?tjuk a tort?t. Egy tortakarika oldalalait kartonpap?rral, vagy speci?lis f?li?val megmagas?tjuk. 



Az alj?ra egy pisk?talapot helyez?nk, megkenj?k a kr?m 1/3-?val, lap, kr?m ?s ism?t lap k?vetkezik. Alaposan beh?tj?k, majd a tortakarik?t ?s a magas?t? pap?rt elt?vol?tjuk ?s a tort?t bevonjuk a marad?k kr?mmel.

6. D?sz?t?s: a csokol?d?m?zat fellangyos?tjuk, addig, am?g tejf?lszer? lesz, ezzel le?ntj?k a j?l beh?t?tt tort?t.  Cukord?sszel, olvasztott feh?rcsokival d?sz?thetj?k.

 


 


Folytats a blogon ... kisildi.blogspot.com/2021/02/citromkr...

sponsored links

Keres?s