Citromdzsem, Meyer citromb?l, tart?s?t?szer n?lk?l

2019-12-12

sponsored links





Amikor a fiam kicsi volt, akkor k?sz?tettem el?sz?r citromlekv?rt
 de akkor, nem aratott osztatlan sikert.
Persze lehet, hogy az ?llt m?g?tte,
hogy m?r j? el?tte drasztikusan cs?kkentettem a cukorfogyaszt?sunkat.
Sz?val, elk?pzelhet?, hogy fanyarra sikeredett (?) ?
Az?ta a fiam feln?tt lett, s ?tk?zben a citromkr?met ?s citromlekv?rt is megszerette,
?n meg r?j?ttem, hogy van amib?l nem ?rdemes elhagyni a cukrot.
(M?sik v?laszt?s, hogy nem csin?lunk.)
Az egyik ilyen a citromlekv?r.




Nos, a vil?gh?l?n r?bukkantam magyar Meyer citrom termel?re,
r?gt?n felvettem vel?k a kapcsolatot ?s egy helyi k?z?ss?gen kereszt?l,
 napokon bel?l meg?rkezett a kezeletlen h?j? (nem bio) citrom.




A Meyer citrom (K?n?ban ?shonos hibrid), picit citrom, picit mandarin, picit pomelo, 
sz?val egy nagyon illatos,
?desk?s, kev?sb? savany? citrusf?le, h?ja sima, egy?ltal?n nem keser? gy?m?lcs.




Egy r?sz?b?l ezt a citromdzsemet k?sz?tettem, csup?n h?rom ?sszetev?b?l.
Meyer citrom, v?z ?s cukor. (Nem adtam hozz? pektint, sem tart?s?t?szert.)
Amennyiben betartod a pontos ?tmutat?som,
akkor neked is siker?l ilyen illatos, zsel?s, mennyei 
finoms?got var?zsolnod az asztalra.
Ehhez viszont fontos, hogy l?p?sr?l l?p?sre k?vesd a le?r?som,
mert a gy?m?lcs?n t?l a technik?n m?lik.




1) 
Az els? fontos dolog, hogy Meyer citromb?l k?sz?tettem,
teh?t a hozz?val?kat ?gy sz?moltam ki.
Teh?t, ez a recept nem alkalmazhat? a hagyom?nyos citrom eset?ben,
mert akkor az eredm?ny t?l savany?, t?l keser? lehet.
2) 
Enn?l a receptn?l az 1:1:1 ar?nyt alkalmaztam ?s 2 dl-es  b?gr?t 
haszn?ltam mer?ed?nynek.
Teh?t, ha p?ld?ul 6 b?gre apr?ra v?gott citromb?l szeretn?d k?sz?teni,
akkor 6 b?gre legyen a v?z ?s 6 b?gre legyen a cukor is.
3)
Az els? f?zisban a v?zben megf?ztem a citromot.
Fontos,
 hogy a h?jdarabk?k teljesen puh?k legyenek, mert a cukor picit visszakem?ny?ti.
Amennyiben szeretn?l beletenni f?szert akkor azt az elej?n add hozz?,
 teh?t ebben a szakaszban, majd a cukor hozz?ad?sa el?tt t?vol?tsd el a darabokat.
4) 
Ahhoz, hogy zsel?s legyen a v?geredm?ny sz?ks?g van a megadott cukormennyis?gre,
ha cs?kkenteni szeretn?d a cukrot, akkor v?lassz m?s receptet.
5) 
A tiszt?t?s sor?n a kiv?gott h?rty?t ?s magokat ne dobd el,
ezeknek magas a pektin tartalmuk, ett?l lesz zsel?s a dzsem?nk.
6) 
Az ?vegeket a bef?z?s alapszab?lyai szerint k?sz?tsd el?: 
azaz ragyog? tiszt?ra mosva, kiforr?zva, a kupakokkal egy?tt.
7) 
Ezt a p?r ?veg dzsemet nem dunsztoltam ki, csup?n fejre bor?tva hagytam kih?lni.
 Aj?nd?k lesz kar?csonyra, illetve most fogyasztjuk, 
amennyiben hosszabb t?von szeretn?d meg?rizni, akkor dunsztold ki. 




Hozz?val?k
Meyer citrom
cukor
v?z
Ar?nya 1:1:1


Menete

A gy?m?lcs el?k?sz?t?se
- Megmostam a citromokat, megd?rzs?ltem, t?bbsz?r le?bl?tettem, majd megsz?r?tottam.
- A citromok k?t v?g?t lev?gtam, majd el?bb hossz?ban kett?v?gtam,
 k?z?pr?l a feh?r vastagabb r?szt kiv?gtam, magokat elt?vol?tottam.
Ezeket k?l?n ?sszegy?jt?ttem (l?sd k?pek).
(Tudod, erre sz?ks?g?nk van, ez jelent?s mennyis?g? pektint tartalmaz,
ett?l lesz majd a lekv?runk zsel?s.)
A citromot gerezdekre v?gtam, a k?zt?k lev? h?rty?kb?l amelyik el?t?nt lev?gtam,
a t?bbit hagytam. Teh?t nem fil?ztem ki, nem sz?ks?ges.
V?g?l tetsz?s szerint felkock?ztam (kb.1*1cm).
A magokat, h?rty?kat egy kicsi muszlinzs?kba k?t?ttem (tov?bbiakban pektinzs?k).
?gy, mindenest?l egy?tt f?ztem a citrommal.
(Amennyiben mos?szerrel mostad az anyagot, 
akkor most, forrald ki ecetes v?zben. 1 ek ecet * 1 liter v?z.)





F?z?s
1) szakasz
A felapr?zott citromot rozsdamentes faz?kba pakoltam, fel?nt?ttem a v?zzel.
Belel?gattam a magokkal teli kis zs?kot,
amit a faz?k f?l?n?l egy f?m csipesszel r?gz?tettem.
K?zepes l?ngon addig f?ztem, am?g a citrom h?ja teljesen megpuhult.
Ezt k?stol?ssal teszteltem, a l?nyeg, hogy teljesen puha legyen.
A t?zet elz?rtam, a pektines zs?kot kivettem, kitettem egy t?ny?rra,
?s megv?rtam m?g kih?l.
2) szakasz
- A pektinzs?kb?l, a pektint megpr?b?ltam kipr?selni, j?tt is valamennyi,
de nehezen. (T?l s?r? sz?v?s? anyagot v?lasztottam.)
?gy m?sik m?dszerhez folyamodtam: ?t?nt?ttem a botmixer tart?ly?ba,
tettem hozz? 2 mer?kan?l citomlevet (a forr?b?l) ?s botmixerrel ?sszeturmixoltam.
Szit?n ?tsz?rtem, ?tnyomtam. Ezt is a citromhoz adtam (l?sd k?pek).
(Figyelj?nk r?, hogy magh?jdarabka ne menjen ?t rajta.)
- Hozz?adtam a kim?rt cukrot.
- A lekv?rt addig f?ztem, am?g kell?en bes?r?s?d?tt.
Az elej?n ritk?bban, a v?g?n s?r?bben kevergetve, k?zepes h?m?rs?kleten f?ztem, 
vigy?zva, hogy ne karamelliz?l?djon.
Az el?k?sz?tett (150-190 ml-es) ?vegekbe szedtem, l?gmentesen lez?rtam ?s 
az ?vegeket fejre bor?tva hagytam kih?lni.

A dzsem felbont?s ut?n, h?t?st ig?nyel.
Felbont?s ut?n kb. 1 h?tig fogyaszthat?.

Hogyan tudom meg?llap?tani, hogy mikor van a "kell?en bes?r?s?d?tt" ?llapot?

A j?l bev?lt hideg porcel?n t?ny?ros m?dszerrel a legegyszer?bb: 
egy kan?lnyit a t?ny?rra ?nt?k, megv?rom m?g h?l, 
amennyiben b?r?s?dik/r?ncosodik, 
megfelel?en s?r?nek tal?lom, mehet az ?vegekbe.

Amikor a dzsemet az ?vegbe rakjuk m?g foly?s, 
csak kih?lt ?llapot?ban l?that? a v?gleges ?llaga.




Szeretetrehangoltan:



Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2019...

sponsored links

Keres?s