Cigánypecsenye cserépben, házi káposztasalátával
sponsored links
A férjemmel állandó küzdelemben állok a fokhagymával kapcsolatban. Amikor elutazik, azonnal pirítok egy hatalmas karéj kenyeret, fokhagymával centi vastagon bedörzsölöm, megkenem libazsírral és komótosan, hogy minden falatot kiélvezzek, belakmározom. J
Ez az oka, hogy mostanában gyakrabban készül mustárpáccal tarja pecsenye. Persze nem elégedetlenkedek, hiszen így is szép számmal mutattam már be cigánypecsenyét, amikor készítek, persze a férjem is ki(v)eszi belõle a részét, jóízûen elfogyasztja.
Cigánypecsenyét kevés fokhagymával nem érdemes készíteni, hiszen ez a sava-borsa. Úgyhogy a cigánypecsenye nálam a toplista élén van. Mindig kicsit másképpen készítem, a változatosság gyönyörködtet, ami állandó az a fokhagyma és a cseréptál.
Cigánypecsenye - cserépben sült héjas krumpliágyon, szalonnás babrõzsével
Cigánypecsenye ? fokhagymás tarjapecsenye cserépben
Most annyiban változtattam, hogy a paprikás-fokhagymás paszta mellé, amivel a húst bepácolom sütés elõtt már a lisztbe nem tettem fûszerpaprikát, amiben a pácolt tarjaszeleteket megforgatom mielõtt a serpenyõbe kerül. Gondoltam, minél kevesebb fûszerpaprika érintkezik forró zsírral, annál kevesebb az esélye, hogy megég a paprika.
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 szelet, egyenként 18-20 dkg-os csont nélküli sertéstarja
2 evõkanál liszt
mangalica zsír, ami a kakastaréjból kisül, ha szükséges megpótolva
A fokhagymás páchoz:
8 gerezd fokhagyma
? teáskanál frissen õrölt bors
1 ? teáskanál frissen õrölt Himalája só
4 szelet mangalica kolozsvári szalonna a kakastaréjhoz
Elõször a fokhagymás pácot készítettem el. Az áttört fokhagymát elkevertem a sóval és a borssal és megvártam, míg nagyon krémes lesz. Ekkor megkentem vele az enyhén klopfolt csontos tarjaszeleteket és hagytam 2 órán át pihenni a hûtõben lefedve.
Közben elõkészítettem a hagymás steakburgonyát cserépben, hiszen erre rendezve az elõsütött tarja szeleteket fogom készre sütni a cigánypecsenyét.
Vastagaljú serpenyõben félig kisütöttem a kakastaréjokat, kiemeltem és mindkét oldalán hirtelen átsütöttem benne a lisztben megforgatott tarja szeleteket.
A tarja szeleteket a már kész krumplira rendeztem és meglocsoltam a visszamaradt pecsenyezsírral.
Úgy 20 percig, 200 C fokon sütöttem a cserépben a cigánypecsenyét a hagymás krumpliágyon.
Mindig a cserépben tálalom fel, onnan porciózom.Most is édes-ropogós káposztasalátát kínáltam mellé.