Churros
sponsored links
Sajnos ritk?n van id?m arra, hogy receptet tegyek fel a blogra az "ut?kornak". Az id?n k?v?l azonban van m?g egy dolog, amely nem seg?ti a dolgot, ez pedig a v?ltoz?s. ?n az a fajta vagyok, aki ink?bb szereti az ?lland?s?got, a megszokott dolgokat, nem szeretem az ?lland? v?ltoz?st ?s nem tartom magam k?l?n?sebben modern embernek sem. Musz?j egy-k?t ?j dolgot haszn?lni, de ha lehet, akkor maradok minden tekintetben a j?l bev?ltn?l, a m?r ismertn?l. Sajnos a Google ?gy gondolta, hogy megv?ltoztatja a blogol?s ?r?si fel?let?t, ?gy a m?r bev?lt ?s haszn?lhat? modulok megv?ltoztak, m?sok lettek. Biztos marha men?, meg ?j, meg minden, de nekem nem tetszik ?s nem is ?ll "k?zre". Teh?t az id? mellett ez a m?sik, amely miatt kevesebb a recept. Rem?lj?k egyszer siker?l ?gy megv?ltoztatni a moderniz?ci? jegy?ben a fel?letet, hogy teljesen leszoktatnak a blogol?sr?l. Ok?, k?l?n?sebb vesztes?g nem ?rn? az emberis?get a labas-fazek-fakanal hi?nya miatt. De kedves Google (?s mindenki m?s), mi?rt nem lehet alternat?v?t teremteni ?s azokra is gondolni, akik olyan kis maradiak mint ?n ?s a r?gi, j?l bev?lt dolgokat szeretik. Na tess?k, mindj?rt elolvassa valaki ezt n?luk ?s v?laszol is r?...
De a recept. Churros. Olajban kis?t?tt ?getett t?szta Spanyolorsz?gb?l. Kor?bban k?sz?tettem m?r, miel?tt m?g felrakhattam volna erre a blogra, ?gy persze a recept nem volt m?r meg. ?szint?n sz?lva, az eml?keim sem voltak t?l meggy?z?ek arr?l, hogy milyen volt, amikor elk?sz?tettem. Azonban kezembe akadt F?rd?s Z? Street Kitchen c?m? magazinja, amely 130-131. oldalain ez az ?dess?g tal?lhat? (f?nyk?p ?s recept is), ?gy, mivel szembe j?tt, adtam egy es?lyt neki. Manaps?g az a baj a receptekkel, hogy az interneten mindennek van szak?rt?je ?s ?gy mindennek van 1000 elk?sz?t?si m?dja, k?l?nb?z? esk? sz?vegekkel, hogy az a legjobb ?s a legfinomabb recept. Nos, mivel vannak az?rt fenntart?saim, hiszen siker?lt m?r p?rszor beleny?lni a tutiba ?s csom? hozz?val?t elpocs?kolni egy elbalt?zott recept miatt, ez?rt cseppet szkeptikus voltam, de az?rt b?ztam a hagyom?nyos magazinban v?llalt ?s publik?lt ?r?sban, F?rd?s Z?ben, teh?t elk?sz?tettem ezt az ?dess?get. A recept m?k?dik. Finom. Aj?nlom mindenkinek ezt, miel?tt tal?l valami csodareceptet ?s mell?ny?l, ahogyan m?r ?n is j?rtam ?gy p?rszor.
Hozz?val?k (j? sok lesz bel?le):
2,5 dl tej
2,5 dl v?z
100 g porcukor
20 g van?li?s cukor
1 csipet s?
18 dkg vaj
30 dkg finomliszt
5 db toj?s
?zl?s szerint krist?lycukor ?s fah?j
Elk?sz?t?se:
A t?szta elk?sz?t?se egy egyszer? ?getett t?szta m?dj?ra indul, a zsirad?kot, a vizet ?s a tejet a porcukorral, csipet s?val egy?tt feltessz?k a t?zre, meleg?tj?k, majd hozz?keverj?k a lisztet ?s addig keverj?k, am?g elv?lik az ed?ny fal?t?l. Ha ez megvan, akkor bele?t?nk egy toj?st, alaposan kidolgozzuk, majd hagyjuk h?lni ?s ha langyosra h?lt, akkor egyes?vel beledolgozzuk a marad?k 4 toj?st is.
Csillagcs?ves nyom?zs?kkal a 170 ?C-ra felmeleg?tett b? olajba nyomjuk ?s aranybarn?ra s?tj?k. A m?ret tetsz?leges, de j?, ha van seg?ts?g?nk, hogy a csillagcs? v?g?n?l legyen, aki elv?gja nek?nk a t?szt?t, mert egyed?l el?g nagy mutatv?ny a dolog (a forr? olaj felett...).
A magazinban csokisz?sszal k?n?lj?k, de ezt nem csin?ltam, hanem hagyom?nyosan fah?jas cukorba forgattam.
J? s?t?st k?v?nok!