Christmas pudding

2010-12-10

sponsored links

A Kifõztük karácsonyi akció a végéhez közeledik.
Aki még szeretné letölteni ezt a csodaszép receptkönyvet és támogatni ezáltal rászoruló gyermekeket és családjaikat, az akció weboldalán megteheti.

A következõ recept a kiadványnak az a pici része, amit én tettem hozzá -ha már tiétek az újság, abban sokkal több képpel részletezve láthatjátok viszont.


A karácsonyi puding -Christmas pudding- az angolok tradícionális karácsonyi desszertje, melyet igen régen szerettem volna már kipróbálni. Ám mivel nálunk az a szokás, hogy karácsonykor mi, "gyerekek" látogatjuk végig távol lakó szüleinket, így saját otthoni szentesténket, amikoris egyetlen rövidke napba 3 gyerkõcünk mindennemû boldoggátételét kell beleszorítanunk, gasztronómiailag visszafogottság, azaz egy gyors frissensült és pillanatok alatt elkészíthetõ desszert jellemzi.
Hála viszont ennek a csodás karácsonyi újságnak, augusztus kellõs közepén -bizony, ilyen hamar kotyvasztgatni kellett ahhoz, hogy mostanra minden elkészüljön- karácsonyi illatok terjengtek a lakásban, és amikor a hét éves lányom az elsõ falatot a szájába vette, felkiáltott: "Hú, ez tényleg egy igazi karácsonyi étel!".
Csak bólogatni tudok: szinte bizarr volt nyáron, amikor az ember könnyû, gyümölcsös édességeket és fagyit kíván, ezt a sûrû, fantasztikusan csokoládés süteményt eszegetni, érezni lehetett rajta, hogy a hideg téli napokhoz tartozik, egy forró kávé vagy gõzölgõ fûszeres tea tökéletes társa adventvasárnapi ebéd után. Nem is lehet egyszerre sokat enni belõle, annyira gazdag, laktató, de állandóan rájártunk és osztozkodtunk még az utolsó falatokon is. 
Errõl a desszertrõl feltétlenül tudni kell, hogy semmi köze a mi puding-fogalmunkhoz -nem tejes krém, hanem egy aszalt gyümölcsökben és csonthéjasokban gazdag, gõzben párolt, állagra leginkább süteményhez hasonlítható étel, mely jellegzetes sötét színét általában a barna cukortól és melasztól nyeri, érdekessége, hogy az eredeti christmas pudding marhafaggyút is tartalmaz. Sok angol családnak megvan a saját receptje, de napjainkban egyre többen elhagyják a karácsonyi menübõl épp emiatt a tömény édessége miatt.
Sokáig kutakodtam, míg a Good Food magazinnál egy legkevésbé sem hagyományos, de annál többek által dícsért receptre bukkantam, mely visszafogottan bánt az aszalványokkal -aki nem szereti, akár ki is hagyhatja belõle-, és kis országunkban is egyszerûen beszerezhetõ és megfizethetõ alapanyagokat tartalmaz. A csokoládés öntetet fehércsokisra cseréltem, szívbõl ajánlom így, kellemes kontrasztot ad puding sûrû étcsokisságával. Pudingforma híján "miniben", szuffléformában készítettem. 

Karácsonyi puding (Christmas pudding) 

Hozzávalók: (4 szuffléformához vagy egy 1,2 literes pudingformához): 200 g aszalt sárgabarack, 4 evõkanál brandy, 100 g darált mandula, 25 g holland kakaópor, 2,5 teáskanál sütõpor, 100 g szobahõmérsékletû vaj, 100 g melaszos barna cukor, 40 g kristálycukor, 2 nagy tojás, 4 evõkanál tej, 100 g jó minõségû étcsokoládé durvára darabolva, 4 evõkanál méz, 100 g liszt, 1/4 teáskanál só, 100 g fehércsoki, 2,5 dl tejszín
Elkészítés: A formákat kivajazzuk. Sütõpapírból a formák aljának megfelelõ méretû köröket vágunk ki és minden formába egyet teszünk.
A sárgabarackot a brandy és 4 evõkanál víz keverékében, legkisebb lángon, fedõ alatt puhára pároljuk -egészen addig, míg szinte az összes folyadékot magába szívja.
Ha a barack kihûlt, a felét apróra daraboljuk, a többivel pedig kibéleljük a formák alját és 1-1 kanál mézet locsolunk rá.
Egy tálban összekeverjük a mandulát, a lisztet, a kakaóport, a sütõport, a feldarabolt barackot és az étcsokoládét.
Egy másik tálban a vajat a kétféle cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat is és alaposan kikeverjük, legvégül pedig a tejet. A lisztes keveréket is hozzáöntjük és alaposan összekeverjük.
A masszát elosztjuk a 4 formácskában, a tetejét elsimítjuk.
Sütõpapírból a forma körfogatánál 5-6 cm-el szélesebb körfogatú köröket vágunk ki, minden formára rásimítunk egyet-egyet és gumigyûrûvel rögzítjük, majd körbevágjuk, hogy körülbelül 1 cm-es szél lógjon csak ki a gumi alól. Ezután alufóliából is hasonló méretû köröket vágunk ki és úgy simítjuk rá a formákra, hogy a felsõ 1/3-ukig érjenek -ez a mûvelet egy kicsit pepecselõsebb, de fontos, hogy amikor majd a fazékba kerülnek, úgy legyenek becsomagolva, hogy a fólia ne érjen bele a vízbe, így a formák belsejébe se kerülhessen víz.
A tálkákat egy nagy fazékba helyezzük és annyi forró vízzel töltjük fel, hogy a formák oldalának feléig érjen. Legkisebb lángon 1 óra 45 percig gõzöljük a pudingokat.
A gõzölési idõ végére a massza megemelkedik és tapintással érezni lehet, hogy megszilárdult. Óvatosan emeljük ki a tálkákat a vízbõl, szedjük le a papírt és a fóliát, 10 percet hagyjuk hûlni, majd borítsuk tányérra az édességet. Távolítsuk el a tetejérõl a sütõpapírt.
A gõzölés alatt elkészíthetjük a fehércsokis öntetet. Ehhez langyosítsuk meg a tejszínt és keverjük el benne olvadásig az összetördelt csokoládét -mire a desszert elkészül, a szósz is meghûl és szépen besûrûsödik.
A tálalásban nem tudtunk megegyezni: a férjemnek langyosan, nekem kihûlve ízlett leginkább.

Folytats a blogon ... mamihami.blogspot.com/2010/12/christm...

sponsored links

Keres?s