Choux au craquelin - francia ropog?s f?nk
sponsored links
Hozz?val?k: (nekem most 37 db f?nkocska lett,de legk?zelebb kicsit kisebbekre fogom csin?lni)
--- A ropog?s t?szt?hoz:
40 g vaj
50 g n?dcukor
50 g simaliszt
--- A kr?mhez:
2 dl tej
20 g van?li?s pudingpor
3 p?pos ev?kan?l porcukor
1 csomag van?li?scukor
100 g vaj
500 ml tejsz?n (33%-os)
2 csomag habfix?l?
--- Az ?getett t?szt?hoz:
60 g v?z
65 g tej
egy csipet s?
50 g vaj
85 g simaliszt
3 eg?sz toj?s
A ropog?s t?szta hozz?va?it gyors mozdulatokkal ?sszegy?rtam ?s f?li?ba csomagolva h?t?be tettem.
A kr?mhez a tejb?l 2-3 ev?kan?lnyit egy kis t?lk?ba tettem ?s elkevertem benne a pudingport. A t?bbi tejet egy l?basba ?nt?ttem, hozz?adtam a vajat, a k?tf?le cukrot ?s meleg?teni kezdtem. Mikor a vaj elolvadt benne, hozz?adtam a pudingporral elkevert tejet ?s s?r?re f?ztem. Levettem a t?zr?l, folpack f?li?t sim?tottam a tetej?re ?s hagytam teljesen kih?lni.
A s?t?t bekapcsoltam 200 fokra.
El?k?sz?tettem k?t tepsit, amit s?t?pap?rral b?leltem ki.
Az ?getett t?szt?hoz a vizet, tejet, vajat, csipet s?t egy vastag alj? l?basba tettem ?s hagytam felforrni, n?ha megkeverve. Ekkor hozz?adtam a lisztet ?s 2-3 perc alatt ?lland? kever?s mellett f?ztem,m?g ?ssze?llt egy "gomb?cba" a t?szta.
Levettem a t?zr?l, egy kever?t?lba pakoltam ?s k?zi mixerrel ?tkevertem, hogy egy kiss? leh?lj?n. Ezut?n egyenk?nt hozz?kevertem a toj?sokat (minden egyes toj?ssal alaposan keverj?k ki, csak azut?n adjuk hozz? a m?sik toj?st.) Sima cs?vel ell?tott nyom?zs?kba tettem a massz?t ?s kis halmokat nyomtam a s?t?pap?ros tepsire (k?z?tt?k hagytam helyet).
A h?t?ben pihent linzert?szt?t k?t s?t?pap?r k?ztt kiny?jtottam kb 2 mm-esre. Kis korongokat szaggattam bel?le, amiket a halmocsk?kra helyeztem. Betettem az el?meleg?tett s?t?be ?s kb 20-22 perc alatt megs?t?ttem. (Fontos, hogy a s?t?t ne nyissuk ki k?zben.) Hagytam teljesen kih?lni.
A kih?lt pudingot k?zi mixerrel ?tkevertem.
A tejsz?nb?l a habfix?l?val habot vertem. ?vatosan a pudinghoz kevertem. Csillagcs?ves cs?vel ell?tott nyom?zs?kba pakoltam.
A kih?lt f?nkocsk?k "kalapjait" lev?gtam egy rec?s k?ssel, majd mindegyiket megt?lt?ttem a kr?mmel. A kr?m tetej?re visszaraktam a lev?gott kalapocsk?kat.
A k?sz f?nkokat h?t?be tettem.
T?lal?skor porcukorral megsz?rtam.