Chimichurri

2020-05-20

sponsored links

Mi?ta itt a tavasz, ?s kiker?ltek a piacok standjaira a friss z?ldf?l?k: ?jhagyma, kapor, petrezselyem z?ldje, snidling, s m?s friss z?ldf?szerek, az?ta ezt a sz?szt szinte napi rendszeress?ggel k?sz?tem. Legink?bb az ?jhagyma z?ldje miatt, amit soha nem dobok ki, mert szeretem, hogy a nagyon enyhe hagyma?z ?tv?z?dik benne a friss z?ld karakteres ?z?vel.






A chimichurri egy argentin BBQ sz?sz, hasonl?tj?k az olasz pestohoz, de ann?l darabosabb ?s h?gabb. Val?j?ban a szint?n olasz gremolatahoz hasonl?t a legink?bb.
Az alap chimichurri valamilyen j?f?le olajb?l (hidegen sajtolt olajokra gondolok: napraforg?, repce, sz?l?, kukorica vagy ol?va), fokhagym?b?l ?s petrezselyemz?ldb?l ?ll. Ez az alap, ?s ez azt?n tetsz?legesen kieg?sz?thet? chilipehellyel vagy friss chilivel, oreganoval, s?val, borssal, v?r?sborecettel vagy ak?r citroml?vel. Nincsenek meghat?rozott ar?nyok, a chimmichurrit mindenki sz?ja ?ze szerint k?sz?theti. Ahogy eln?zegettem a recepteket, az oregano is el?gg? alapf?szere ennek a sz?sznak. 
Az eny?mbe most ker?lt f?l csokor kapor, 2 ?jhagyma z?ld sz?ra, 1 nagy csokor petrezselyem z?ldje, 3 nagyobbacska gerezd fokhagyma, s?, citroml? ?s leheletnyi reszelt citromh?j. Mindent apr?tottam k?ssel, s azt?n annyi ol?va- ?s repceolaj kever?k?vel ?nt?ttem fel, amennyi ?ppen ellepte. ?zes?tettem s?val, citroml?vel, reszelt citromh?jjal.
Van, aki robotg?ppel k?sz?ti, de szerintem a k?ssel apr?tott z?ldf?szer jobban meg?rzi az arom?j?t, mint a nagyon felszecsk?zott. 

A chimichurri egy isteni ?ntet vagy sz?sz, elk?peszt?en intenz?v a frissess?ge ?s szinte b?rmi megk?n?lhat? vele: a par?zsra s?t?tt ?jkrumpli valami pazar ezzel a sz?sszal, de frissens?ltekre, grillezett halakra is kiv?l?, s?t, a nat?r f?tt rizst meg egyenest megkoron?zza. A grillezett z?lds?gek b?rmelyik?t fantasztikusan ?zletess? var?zsolja: a cukkini, sp?rga, s?rgar?pa, z?ldbab, karfiol, gomba mind-mind t?k?letes vele. Ha pedig felkarik?ztok p?r ?rett paradicsomot ?s megl?ttyintitek chimichurrival, k?sz is az isteni paradicsomsal?ta. Ubork?val hasonl?k?ppen j?.
Ink?bb mindig frissen k?sz?ts?k, hogy a vitaminok megmaradjanak, de ha nem fogy el, h?t?szekr?nyben m?g p?r napig el?ll. R? lehet szokni. S?t. Addikt?v. Itt a grillszezon, szerintem ne hagyj?tok ki.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2020/05...

sponsored links

Keres?s