chilis narancsos oldalas

2010-11-26

sponsored links

körülbelül két éve készülök erre a receptre. azóta, hogy az egyik jamie oliver dvd-n láttam. kivételes módon most nem a halogatás volt a probléma, mint már oly sokszor, hanem az alapanyag beszerezhetetlensége. az ételhez ugyanis igazán húsos oldalas kell, ami valljuk be, itthon elég nehezen kapható. pécsen legalábbis egyáltalán nem, a fõvárosiak talán elõnyben vannak.

az itthoni disznók most vagy nem akarnak vastag izomréteget növeszteni a bordáik mentén, vagy a galád hentesek fejtik le, nem tudom. mindenesetre a csak bordaközi izmokból álló oldalas az alábbi recepthez nem túl ideális, mondom, a vastag húsra és a hálisten emellé társuló vastag zsírrétegre építkezünk.

chilis-narancsos oldalas

1500 g húsos oldalas
4-5 szárított chilipaprika
4 narancs
3 ek méz
2 zöldcitrom
3-4 friss chilipaprika
6-7 gerezd fokhagyma
1 ek édesnemes paprika
2-3 tk füstölt spanyol fûszerpaprika (culinarisban pl kapható)
frissen õrölt feketebors
olívaolaj


a szárított chilit magostul felaprózzuk, a sóval és a borssal mozsárban összetörjük. a narancsok és a lime-ok héját lereszeljük (a fehér részét nem!), a kétféle paprikával, a friss chilivel és a zúzott fokhagymával együtt a mozsárban lévõkhöz adjuk, majd olívaolajjal péppé zúzzuk. a narancs-és limehéjat hozzákeverjük, a húst alaposan bedörzsöljük vele. alufóliával lefedve 1 órát szobahõn pácoljuk.

a sütõt 180 fokra elõmelegítjük. a húst meglocsoljuk még plussz olajjal, majd alufólia nélkül 1 óra 40 percig sütjük, persze ez a hús vastagságától is függ. közben 20-30 percenként meglocsoljuk a szaftjával. hústûvel ellenõrizzük, megsült-e (ha mélyen belebökünk, a kihúzás után kiszivárgó lé tiszta legyen, ne véres). a narancsok és zöldcitromok levét kifacsarjuk, a mézzel összekeverjük, majd a húsra csorgatjuk (nekem 2 narancs leve bõven elég volt, ha nem túl lédús, facsarjuk ki az összeset), majd 10 percenként meglocsolva fél órát sütjük.

köretként a legjobb hozzá a friss fehérkenyér, én salátát is készítettem hozzá: uborkát, pritaminpaprikát, lilahagymát és koktélparadicsomot, fokhagymát apróra vágtam, megöntöztem citromlével, olívaolajjal, megszórtam sóval és borssal. sûrû török joghurttal és barnított vajjal tálaltam.

jamie oliver receptje nyomán

Folytats a blogon ... starfokker.blogspot.com/2010/11/chili...

sponsored links

Keres?s