Carne-Veg sorozat: Paleo csokitorta banánfagyival
sponsored links
Miss Veg ragaszkodik a fakanálhoz és - jelen esetben - a habverõhöz is: BioNetti öko kuckójában találtam ezt a szuper paleo torta receptet, melynek fõ alkotórésze a kakaó.
Bár a kakaó Dél-Amerika õserdõibõl származik, napjainkban a világtermelés kétharmada mégis Afrikában folyik. A kakaót (vagy kakaóport) és a kakaóvajat - a csokoládé két fontos alapanyagát - a kakaófa termésébõl, a kakaóbabból nyerik.
A kakaó legfõbb alkotóanyagai a teobromin, a koffein és a teofillin. A teobromin, a koffeinhez hasonlóan élénkít, de vizelethajtó hatása erõsebb. A teofillin jó hatással van a légzõrendszerre, csökkenti az asztmás rohamokat és tágítja a tüdõarteriolákat. A koffein központi idegrendszerre gyakorolt hatása közismert, élénkíti és serkenti az agy mûködését.
A kakaó a benne lévõ polifenoloknak köszönhetõen védi az erek szerkezetét, növeli rugalmasságukat, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint szabályozza és megfelelõ értékek között tartja a vérnyomást. Jó hatással van a koleszterinszintre is. Rosttartalma miatt kedvezõen hat az emésztõrendszerre, valamint szabályozza a vércukorszintet is. A benne található foszfornak és kalciumnak köszönhetõen jó hatással van a fogakra, és segít a csontok egészséges szerkezetének megtartásában is. E-vitamin- és flavonoid-tartalma frissíti és fiatalítja a bõrt.
A kakaó, a benne lévõ élénkítõ hatású alkotók miatt sajnos sokak számára nem fogyasztható. Szapora pulzust, megemelkedett vérnyomást, vagy akár fulladást, légszomjat is okozhat. (www.hazipatika.com)Hozzávalók az én süteményemben: 4 tojás, 3 evõkanál ...