Caponata ? szic?liai padlizs?nsal?ta

2019-11-01

sponsored links

A k?z?ss?gi oldalon keltette fel a figyelmemet egy ismer?s?m caponata receptje. Azonnal elkezdtem tov?bbi recepteket keresg?lni, nem az?rt, mert nem hittem el a le?rtat, csak nagyon szeretek receptek k?z?tt guber?lni, azt?n abb?l ?sszehozni azt a v?ltozatot, amit v?g?l elk?sz?tek. Nem volt nagyon k?nny? dolgom, mert azt l?ttam, hogy ez olyasmi, mint n?lunk a lecs? ?s t?rsai, vagyis mindenkinek megvan a saj?t receptje; t?bbnyire nem is egy.

caponata1.jpg

Legjobban David Lebovitz le?r?sa tetszett, az elk?sz?t?s m?dj?ban is.

Teh?t ami kell hozz?: 1?padlizs?n, kb. 450 g; 1?kicsi lilahagyma,?h?mozva ?s v?konyra szeletelve; 1/2?cs?sze (60 g)?z?ld olajbogy? durv?n apr?ra v?gva; 2?ev?kan?l (30 g)?kapribogy??le?bl?tve, lecsorgatva; 3/4?cs?sze plusz 2 ev?kan?l (225ml)?legjobb min?s?g? paradicsomsz?sz; 3?ev?kan?l (40 ml)?borecet,?v?r?s vagy feh?r; 1/2?ev?kan?l?m?z?(vagy cukor); 1/4?te?skan?l?paprika pehely; s?; 2?ev?kan?l?extrasz?z ol?vaolaj, valamint egy cs?sze olaj a s?t?shez, ez ut?bbi nem sz?ks?ges, hogy extra sz?z legyen ? b?r lehets?ges, hogy Szic?li?ban, ahol az b?s?gesen el?rhet?, azt haszn?lnak.

Lehet m?g belev?gni egy-m?sf?l cm-esre 2-3 ?g zellersz?rat, ha nem el?g gyenge, akkor nem ?rt megh?mozni, ?s 4-5 percig forr? v?zben el?f?zni. Szint?n gyakori ?sszetev? benne a mazsola. V?g?l megsz?rni v?gott petrezselyemmel, esetleg m?g kev?s ment?val is, ?s ahogy sok recept ?rja, pir?tott feny?maggal vagy (f?leg az ?ra miatt) mandulaforg?ccsal.caponata2.jpg

caponata3.jpg

A padlizs?nt h?jast?l kock?ra v?gtam ? nem kell les?zni, a mai fajt?k m?r nem keser?ek ? azt?n kisebb adagonk?nt, mint a s?lt krumplit, b? olajban aranybarn?ra s?t?ttem. A megs?lt darabokat f?lretettem, ekkor s?ztam meg.
(J? tudni, hogy a padlizs?n rengeteg olajat megiszik, besz?vja, mint a szivacs, de amikor m?r megs?l, a nagyobb r?sz?t ?jra kiengedi. M?r csak ez?rt is ?rdemes addig s?tni, de egy?bk?nt is ?gy a legfinomabb.)
A serpeny?ben ezut?n az ol?vaolajon megpir?tottam az apr?tott hagym?t. Hozz?adtam a zellert, az olajbogy?t, kapribogy?t, majd az apr?tottparadicsom-konzervet. ?sszeforraltam, azt?n tettem bele a borecetet, m?g egy ev?kan?l balzsamecetet is, egy kan?l m?zet ?s egy kiskan?l csilipelyhet. Forraltam p?r percig, am?g kiss? bes?r?s?d?tt, majd beletettem a s?lt padlizs?nt. Amikor ?gy is forrt, megk?stoltam, s?ztam, mert nem volt el?g. De sz?ks?g eset?n ilyenkor lehet m?g p?tolni az ecetet, m?zet vagy cukrot is.

Kih?tve, m?snap ?rdemes enni. Pir?t?s keny?rre kenve, pr?b?ltuk vajas keny?rre, illetve a tan?cs szerint kr?msajttal kent keny?rrel is.

Annyira megtetszett, hogy viszonylag r?vid id?n bel?l h?romszor is megcsin?ltam, kisebb v?ltoztat?sokkal ? a k?szleteim f?ggv?ny?ben. Volt el?g pontosan a le?rt szerint, azt?n nem f?tt, hanem fagyasztott zellersz?rral (?rdemes a v?s?rolt csomagb?l megmaradtat felv?gva fagyaszt?ba tenni, ilyesmire vagy pl. levesbe ?gy is teljesen j?). Volt fekete olajbogy?val, zeller n?lk?l, mazsol?val, volt f?l doboz paradicsomkonzerv ?s n?h?ny felvagdalt friss paradicsom kever?k?vel. ?s nem pr?b?ltam m?g magokkal megsz?rva...

caponata5.jpg

Sajnos az elk?sz?lt sal?ta ? vagy hideg el??tel ? nem ?ppen fotog?n. Az ?n k?peimen kimondottan cs?ny?cska, de a tal?lt k?peken is ink?bb csak a petrezselyem vir?t. ?letben az?rt gusztusosabb, ?s nek?nk nagyon ?zlett.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... https://beck.blog.hu/2019/11/01/capon...

sponsored links

Keres?s