C&V nagyon zöld levese (az egyik)
sponsored links
Arra a bizonyos névnapra a sógornõmék a gyerekfelvigyázáson túl még egy remek dologgal megleptek: a hõn áhított Chili & Vanília szakácskönyvvel. A könyvet már sokan dicsérték, én is csatlakozom hozzájuk. A könyv nagyon hangulatos, a blogból megszokott stílussal és receptekkel, mégis új tartalommal. Nagyon örülök, hogy Zsófi a tõle megszokott színvonalon túllépett azon, hogy egyszerûen összevágja a kedvenc receptjeit, holott azt is biztosan sokan megvették volna. A városokhoz, országokhoz kapcsolódó öt nagy fejezet receptjei mind a konyhába, illetve utazásra csábítanak. Sosem gondoltam például, hogy egyszer ennyire szeretnék elutazni Törökországba.
Zsófit elõször Párizsba követtem, legalábbis egy recept erejéig. A zöldborsókrémleves salátával és pirított szalonnával igen furcsának hangzott, különösen, ha visszagondoltam arra, amit a szüleim a salátafõzelékrõl mondtak. Ez volt az egyetlen étel gyerekkorukból, amirõl mindketten egyöntetûen borzongva meséltek. Salátát eddig csak nyersen ettem, és én is úgy éreztem, hogy kár fõzéssel elrontani azokat a szép zöld lapukat.
Viszont eddig mind a megbízható helyrõl származó francia receptekkel, mind a Chili & Vanília blogon felbukkanó ételekkel az volt a tapasztalatom, hogy bármilyen bizarrul is hangzik, a végeredmény igen jó lesz.
És lõn. Egy kiváló levessel lettünk gazdagabbak, amit ráadásul megcsinálni sem bonyolult. Nekem a salátaszív, mint levesbetét annyira nem nyerte el a tetszésemet, de legközelebb kipróbálom a könyvben szintén ajánlott pirított szalonnakockával is. Még egy fontos dologban változtatok, ha legközelebb készítem: Most botmixerrel turmixoltam õssze, de legközelebb elõkapom hozzá a nagyobb teljesítményû poharas mixert, mert kicsit pöttyös maradt, és az állaga sem volt tökéletes.Én az eredeti recepthez képest fél adagot készítettem, de így is négy adag lett belõle.
Zöldborsókrémleves salátával
2,5 dkg vaj
egy kis fej vöröshagyma
25 dkg zöldborsó
fél liter zöldségleves
fél fej saláta
szükség szerint só, bors
A vajon megpároltam a hagymát, hozzáadtam a zöldborsót. Felöntöttem a levessel, és puhára fõztem a borsót. A salátát leveleire bontottam, a sárga salátaszívet félretettem. A salátát öt másodpercre a forró levesbe mártottam (Lehet egy külön fazékban forró vízben is blansírozni), majd jeges vízben lehûtöttem. A levest és a salátaleveleket összeturmixoltam, és kevés egészben hagyott borsóval, valamint a csíkokra vágott salátaszívvel tálaltam.