Búzasörben sült sertéskaraj burgonyagombóccal

2014-01-19

sponsored links

Hozzávalók:
1 kg sertéskaraj
5 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 db zeller
1 fej hagyma
2 dl búzasör
2 dl víz
1 tk rozmaring
1 tk kakukkfû
1 tk só
1 tk színes bors (összetörve)
Gombóchoz
80 dkg  burgonya
40 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
csipet só és szerecsendió
Szószhoz
2 dl tejszín
1 ek liszt

A húst elõzõ este befûszerezem. Egy késsel lyukakat szúrok bele, és beledugdosom a megpucolt és félbevágott fokhagymagerezdeket. Összekeverem a fûszereket, és a húst belehempergetem úgy, hogy mindenhol jól befedje. Beletekerem frissen tartó fóliába, és egy éjszakára a hûtõbe teszem. Másnap, mielõtt sütõbe tenném, fogok egy serpenyõt, és egy kiskanál olajat teszek bele. Mikor már jó forró, a hús minden oldalát megpirítom benne, hogy a fûszerek szép kérget alkossanak rajta. Ezután fogok egy magas falú tepsit, amibe beleteszem a megpucolt zöldségeket. Ráhelyezem a húst, beleöntöm a sört és a vizet, majd 180 fokra elõmelegített sütõben nagyjából 2 és fél órán át sütöm. Néha meglocsolom a húst a levével, hogy ne száradjon ki.
Amíg a hús sül, a burgonyát megpucolom, megfõzöm, és átnyomom. Hozzáteszem a sót,  szerecsendiót, a vajat, és a tojást, és jól összekeverem. Ezután mehet bele a liszt, amivel addig gyúrom, míg össze nem áll. Egy lábasban vizet melegítek, és a burgonyából formázott gombócokat beleteszem, amikor már forr. Ha a gombóc feljön a víz tetejére, ki is vehetjük.
Ha a hús megsült, kiveszem, és félreteszem 15 percre pihenni. Az edényben maradt levet egy lábasba öntöm, és hozzáteszem a tejszínt meg a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett besûrítem, majd a hús és a gombóc mellé t?lalom
image

image



Folytats a blogon ... idesuss.wordpress.com/2014/01/19/buza...

sponsored links

Keres?s