Búcsúzóul
sponsored links
Azt nem jelentem ki, hogy ez az utolsó bejegyzésem, mellyet Magyarországról írok, de egy "kis" ideig máshonnan jeletkezem majd... Érettségi után ugyanis elhatároztam, hogy nekivágok a nagyvilágnak. Na jó, azért nem kell mindjárt a legvadabbra gondolni, nem megyek én olyan messzire, csupán csak a szerelem, a divat, a mûvészet és nem utolsó sorban a gasztronómia fõvárosába/országába. Egyenlõre au pair-ként próbálom majd megállni a helyem, majd idõvel, ha belerázódtam az ottani életbe talán a tanulást is ott folytatom, de ez még nagyon odébb van...
Most egyenlõre elég azzal a problémával küszködöm, hogy hogyan lehet 30 kilóba belesûríteni az eddigi életemet, azaz mit pakoljak be a bõröndbe és mit ne, valamint próbálom a gondolataimat elterelni, próbálok nem idegeskedni, de nem igazán megy, bár azt hiszem ez érthetõ.
A következõ posztomat, ha minden jól megy, tehát már Párizsból írom majd, talán egy jellegzetes francia süteményrõl, ugyanis a tervem az hogy a Gõzgombóc kicsit "átfranciásodik". Megpróbálok majd minnél több receptet gyûjteni és azt megosztani az olvasóimmal, valamint beszámolok a kinti életemrõl, az emberekrõl, szokásokról, hétköznapokról(természetesen, ha a sors is így akarja).
Hogy a tojáshabos szilvatortáról is ejtsek pár szót, el kell árulnom, hogy nem ilyenre terveztem, mint amilyen szó szerint kisült belõle, hanem szebbre és habosabbra, viszont ízben tökéletesebbre nem is sikerülhetett volna. Arról nem is beszélve, hogy kész élmény beleharapni...elõször roppan a tetejét borító hab, aztán lefelé haladva kissé ragacsossá válik, majd beleérkezik a fogam a puhára sült szilvába, ami már szinte lekvár állagú, végül pedig ott a fahéjas alappillér, a tészta. Egyszerûen mennyei volt!
Roppanós szilvatorta
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 200g cukor
- 200g margarin
- 200g liszt
- 1tk. sütõpor
- 1-2 tk. fahéj
- 2 ek. rum
- 10-12 darab, közepes méretû, magvaváló kékszilva
A habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 100g porcukor
- 70g darált dió
- 1 csipet só
Elkészítés: Elõször szétválasztjuk a tojásokat, majd a fehérjét, a cukor felével és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A cukor másik felét a sárgájával keverjük habosra és apránként hozzáadjuk a puha margarint és a rumot. A lisztet a sütõporral és fahéjjal összekeverem, majd hozzáforgatom a sárga masszához. Végül beleforgatom a fehérjehabot és kivajazott, kilisztezett tortaformába terítem. A megtisztított és félbevágott szilvákat héjukkal lefelé belenyomkodom a tésztába és kb 30-40 percre 180 fokos sütõben majdnem készre sütöm. Amíg sül, elkészítem a habot, melyhez a tojásfehérjét a sóval és az apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verem. A diót ezután óvatosan beleforgatom, vigyázva hogy a hab ne törjön össze (mint ahogy nekem).
30 perc elteltével a tortánkat kivesszük a sütõbõl, rákenjük a tojáshabot és további 10percre visszadugjuk a sütõbe.
Most egyenlõre elég azzal a problémával küszködöm, hogy hogyan lehet 30 kilóba belesûríteni az eddigi életemet, azaz mit pakoljak be a bõröndbe és mit ne, valamint próbálom a gondolataimat elterelni, próbálok nem idegeskedni, de nem igazán megy, bár azt hiszem ez érthetõ.
A következõ posztomat, ha minden jól megy, tehát már Párizsból írom majd, talán egy jellegzetes francia süteményrõl, ugyanis a tervem az hogy a Gõzgombóc kicsit "átfranciásodik". Megpróbálok majd minnél több receptet gyûjteni és azt megosztani az olvasóimmal, valamint beszámolok a kinti életemrõl, az emberekrõl, szokásokról, hétköznapokról(természetesen, ha a sors is így akarja).
Hogy a tojáshabos szilvatortáról is ejtsek pár szót, el kell árulnom, hogy nem ilyenre terveztem, mint amilyen szó szerint kisült belõle, hanem szebbre és habosabbra, viszont ízben tökéletesebbre nem is sikerülhetett volna. Arról nem is beszélve, hogy kész élmény beleharapni...elõször roppan a tetejét borító hab, aztán lefelé haladva kissé ragacsossá válik, majd beleérkezik a fogam a puhára sült szilvába, ami már szinte lekvár állagú, végül pedig ott a fahéjas alappillér, a tészta. Egyszerûen mennyei volt!
Roppanós szilvatorta
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 200g cukor
- 200g margarin
- 200g liszt
- 1tk. sütõpor
- 1-2 tk. fahéj
- 2 ek. rum
- 10-12 darab, közepes méretû, magvaváló kékszilva
A habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 100g porcukor
- 70g darált dió
- 1 csipet só
Elkészítés: Elõször szétválasztjuk a tojásokat, majd a fehérjét, a cukor felével és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A cukor másik felét a sárgájával keverjük habosra és apránként hozzáadjuk a puha margarint és a rumot. A lisztet a sütõporral és fahéjjal összekeverem, majd hozzáforgatom a sárga masszához. Végül beleforgatom a fehérjehabot és kivajazott, kilisztezett tortaformába terítem. A megtisztított és félbevágott szilvákat héjukkal lefelé belenyomkodom a tésztába és kb 30-40 percre 180 fokos sütõben majdnem készre sütöm. Amíg sül, elkészítem a habot, melyhez a tojásfehérjét a sóval és az apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verem. A diót ezután óvatosan beleforgatom, vigyázva hogy a hab ne törjön össze (mint ahogy nekem).
30 perc elteltével a tortánkat kivesszük a sütõbõl, rákenjük a tojáshabot és további 10percre visszadugjuk a sütõbe.