Bödzaszörp

2010-05-27

sponsored links

Két receptet próbálok ki, és idén fel is írom, hogy nem járjak úgy, mint most, hogy a tavalyi ugyan tök jól sikerült, de fogalmam sincs, hogyan csináltam.

Az elsõ a sûrû szirupos, sok bodzavirágos a mindmegettérõl:

Hozzávalók:

  • 10 kg cukor
  • 5 l víz
  • 20 dkg citromsav
  • 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja
  • sok bodzavirág (legalább 100)
  • 1,2 dkg benzoesavas nátrium

Elkészítés:

10 kg cukorból és 5 l vízbõl sûrû szirupot fõzünk egy legalább 15 literes edényben (nem kell felforralni, csak a cukor olvadjon föl), kihûtjük. Beletesszük az alábbiakat: 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100). 5-6 napig állni hagyjuk, többször megkeverjük. Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belõle, kicsavarjuk, majd kimossuk. A mosólé 3-4-szeres higítással iható. A sûrû szörpöt szitán átszûrjük, üvegbe vagy flakonba töltjük. 8-10-szeres higítással iható. Kb. 11-12 l lesz belõle. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, 12 g benzoesavas nátriumot is keverünk bele a citromsavval együtt, vagy mélyhûtõben tároljuk a szörpöt levágott tetejû, kimosott, nylon zacskóval bélelt üdítõs vagy tejes dobozban.

 

A másik pedig egy fordított recept, akkor kell fõzni, amikor már kiázott a bodza. Forrás:http://www.egeszsegesmegoldasok.hu/bodza-szorp-recept-fozotanfolyam.html

Bodzaszörp elkészítéséhez szükséges alapanyagok: 25 - 30db bodzavirág, 2l tiszta csapvíz, 2kg kristálycukor vagy cukorbetegeknek gyümölcscukor, 10dkg citrompótló


bodza  szörp, bodza,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörp,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodza szörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam
1* Bodzaszörp készítéshez ugyanúgy mint a bodzaitalhoz, csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjen. Természetesen kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok. Soha ne rakja mûanyag zacskóba az általában a naptól felhevült virágokat, mert gyorsan befüllednek és megbarnulnak. Közutaktól távol szedje a bodzaszörp recept elkészítéséhez a virágokat.

Úgy szedje a bodzavirágokat, hogy minél kevesebb virágpor hulljon ki belõlük - ezért a legjobb ha nem tépi, hanem ollóval vagy éles késsel szedi azokat. Ne lefelé fordítva tegye kosarába a virágokat.
bodza  szörp,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp, recept,receptek,  fõzõtanfolyam bodza  szörp,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp, recept,receptek,  fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam
bodza  szörp,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp, recept,receptek,  fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörprecept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodza szörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam
2* Bodzaszörp készítéshez a bodza virágokat tegye megfelelõ edénybe, engedjen rájuk 2 liter tiszta csapvizet, adja hozzá a citrompótló felét és letakarva 1 napig jól áztassa ki a virágokat, hogy zamatanyagait kiadja és a virágpor feloldódjon. Idõnként óvatosan jeverje át.
bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodza szörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörprecept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam
3* Másnap szûrje át a bodzaszörp levét megfelelõ edénybe és öntse hozzá a 2 kg kristálycukrot, vagy gyümölcscukrot.
bodza  szörp, bodzaszörprecept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzaszörp recept, házi  szörp, recept,receptek, fõzõtanfolyam
bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzaszörp recept, házi  szörp, recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörprecept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörprecept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam
4* Közepesen magas hõfokon állandóan kevergetve fõzze meg bodzaszörp levét. 30 - 35 percig fõzze , félidõben adja hozzá a citrompótló másik felét. A fõzés alatt a házi szörp szépen kitisztul. Régebben szalicilt raktak bele, hogy télire is elálljon de kérem, NE TEGYE. A szalicil méreg, borzasztóan ártalmas.
bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodza szörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam
5* Az üvegeket - általában fél literesek a legjobbak a házi szörp, így a bodzaszörp tárolására is, alaposan mossa ki és ecetes vízzel öblítse át õket. Engedjen mély tepsibe forró vizet, állítsa bele az üvegeket, így nem pattanhatnak el a forró bodzaszörptõl, amikor beletölti tölcsér segítségével. Az üvegeket töltse szinte teljesen tele.

túrós  süti,túrós sütemény,túrós sütemény receptje,fõzõtanfolyam ,ingyen  recept, recept, receptek, receptleírás, receptbemutatók, receptleírások,  fõzõtanfolyam kezdõknek, fõzõtanfolyam haladóknak, ingyen receptek,  hírlevél receptek, ingyen recept, receptek ingyen, ingyenes  receptbemutató, receptgaléria, ajándék recept, ajándék receptek,  levesek, köretek, egytál ételek, sültek, fõzelékek, mártások, saláták,  fõzõtanfolyam haladóknak, ingyenes, sütemények, knédli köretMiért? A fõzõtanfolyam konyhai tanácsai: Említettem, hogy szalicilt ne tegyen a bodza szörpébe, de soha ezután ne használja a megszokott módon. A fogyasztásra kerülõ házi szörpökbe, befõttekbe, lekvárokba, stb. ne tegye bele. A jó erõs ecetes vízzel öblítés jó megoldás a mikróbák elpusztítására.

A legjobb módszer ha kettéhajtott celofán közé tesz pici, késhegynyi szalicilt és ezt helyezi az üveg, most mindegy, hogy a befõttes vagy házi szörpös üveg szájára és lezárja azt. A szalicil így nem érintkezik a fogyasztásra szánt élelmiszerrel, de elpusztítja a levegõbõl esetleg bekerülõ, erjedést okozó gombákat.

Amennyiben úgy látja rövid idõ, 1 -2 hónap alatt elfogy a szörp a szaliciles biztonsági "tartósítást" nyugodtan elhagyhatja, mert a cukor bõven tartósít ennyi idõre.
bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam
bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam bodza  szörp, bodzaszörp recept,bodzaszörp készítése, bodzarecept, házi szörp,  recept,receptek, fõzõtanfolyam
6* A forró bodzaszörp üvegeket úgynevezett száraz dunsztba tesszük. Erre a célra használhat régi dunyhákat is, mert az a legjobb ha nagyon lassan hûlnek ki az üvegek, vagy mint a receptképeken látja bevásárlókosarat béleljen ki jó vastag törülközõkkel és azokba bugyolálja be a bodzaszörpös üvegeket. Szobahõmérsékleten tartva várja meg míg teljesen kihûlnek.

Ízlés szerint, de áltálában 1:10 arányban keverje a bodzaszörpöt tiszta csapvízzel és fogyasztás elõtt jól hûtse be. Kellemes ízû bodza üdítõ fogyasztását ajánlom a bolti szörpök helyett.

Folytats a blogon ... finomvolt.freeblog.hu/archives/2010/0...

sponsored links

Keres?s