Bödzaszörp
sponsored links
Két receptet próbálok ki, és idén fel is írom, hogy nem járjak úgy, mint most, hogy a tavalyi ugyan tök jól sikerült, de fogalmam sincs, hogyan csináltam.
Az elsõ a sûrû szirupos, sok bodzavirágos a mindmegettérõl:
Hozzávalók:
- 10 kg cukor
- 5 l víz
- 20 dkg citromsav
- 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja
- sok bodzavirág (legalább 100)
- 1,2 dkg benzoesavas nátrium
Elkészítés:
10 kg cukorból és 5 l vízbõl sûrû szirupot fõzünk egy legalább 15 literes edényben (nem kell felforralni, csak a cukor olvadjon föl), kihûtjük. Beletesszük az alábbiakat: 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100). 5-6 napig állni hagyjuk, többször megkeverjük. Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belõle, kicsavarjuk, majd kimossuk. A mosólé 3-4-szeres higítással iható. A sûrû szörpöt szitán átszûrjük, üvegbe vagy flakonba töltjük. 8-10-szeres higítással iható. Kb. 11-12 l lesz belõle. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, 12 g benzoesavas nátriumot is keverünk bele a citromsavval együtt, vagy mélyhûtõben tároljuk a szörpöt levágott tetejû, kimosott, nylon zacskóval bélelt üdítõs vagy tejes dobozban.
A másik pedig egy fordított recept, akkor kell fõzni, amikor már kiázott a bodza. Forrás:http://www.egeszsegesmegoldasok.hu/bodza-szorp-recept-fozotanfolyam.html
Bodzaszörp elkészítéséhez szükséges alapanyagok: 25 - 30db bodzavirág, 2l tiszta csapvíz, 2kg kristálycukor vagy cukorbetegeknek gyümölcscukor, 10dkg citrompótló |
||
1* Bodzaszörp készítéshez ugyanúgy mint a bodzaitalhoz, csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjen. Természetesen kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok. Soha ne rakja mûanyag zacskóba az általában a naptól felhevült virágokat, mert gyorsan befüllednek és megbarnulnak. Közutaktól távol szedje a bodzaszörp recept elkészítéséhez a virágokat. Úgy szedje a bodzavirágokat, hogy minél kevesebb virágpor hulljon ki belõlük - ezért a legjobb ha nem tépi, hanem ollóval vagy éles késsel szedi azokat. Ne lefelé fordítva tegye kosarába a virágokat. |
||
2* Bodzaszörp készítéshez a bodza virágokat tegye megfelelõ edénybe, engedjen rájuk 2 liter tiszta csapvizet, adja hozzá a citrompótló felét és letakarva 1 napig jól áztassa ki a virágokat, hogy zamatanyagait kiadja és a virágpor feloldódjon. Idõnként óvatosan jeverje át. | ||
3* Másnap szûrje át a bodzaszörp levét megfelelõ edénybe és öntse hozzá a 2 kg kristálycukrot, vagy gyümölcscukrot. | ||
4* Közepesen magas hõfokon állandóan kevergetve fõzze meg bodzaszörp levét. 30 - 35 percig fõzze , félidõben adja hozzá a citrompótló másik felét. A fõzés alatt a házi szörp szépen kitisztul. Régebben szalicilt raktak bele, hogy télire is elálljon de kérem, NE TEGYE. A szalicil méreg, borzasztóan ártalmas. | ||
5* Az üvegeket - általában fél literesek a legjobbak a házi szörp, így a bodzaszörp tárolására is, alaposan mossa ki és ecetes vízzel öblítse át õket. Engedjen mély tepsibe forró vizet, állítsa bele az üvegeket, így nem pattanhatnak el a forró bodzaszörptõl, amikor beletölti tölcsér segítségével. Az üvegeket töltse szinte teljesen tele. Miért? A fõzõtanfolyam konyhai tanácsai: Említettem, hogy szalicilt ne tegyen a bodza szörpébe, de soha ezután ne használja a megszokott módon. A fogyasztásra kerülõ házi szörpökbe, befõttekbe, lekvárokba, stb. ne tegye bele. A jó erõs ecetes vízzel öblítés jó megoldás a mikróbák elpusztítására. A legjobb módszer ha kettéhajtott celofán közé tesz pici, késhegynyi szalicilt és ezt helyezi az üveg, most mindegy, hogy a befõttes vagy házi szörpös üveg szájára és lezárja azt. A szalicil így nem érintkezik a fogyasztásra szánt élelmiszerrel, de elpusztítja a levegõbõl esetleg bekerülõ, erjedést okozó gombákat. Amennyiben úgy látja rövid idõ, 1 -2 hónap alatt elfogy a szörp a szaliciles biztonsági "tartósítást" nyugodtan elhagyhatja, mert a cukor bõven tartósít ennyi idõre. |
||
6* A forró bodzaszörp üvegeket úgynevezett száraz dunsztba tesszük. Erre a célra használhat régi dunyhákat is, mert az a legjobb ha nagyon lassan hûlnek ki az üvegek, vagy mint a receptképeken látja bevásárlókosarat béleljen ki jó vastag törülközõkkel és azokba bugyolálja be a bodzaszörpös üvegeket. Szobahõmérsékleten tartva várja meg míg teljesen kihûlnek. Ízlés szerint, de áltálában 1:10 arányban keverje a bodzaszörpöt tiszta csapvízzel és fogyasztás elõtt jól hûtse be. Kellemes ízû bodza üdítõ fogyasztását ajánlom a bolti szörpök helyett. |