Bussay Rajnai Rizling 2007
sponsored links
Jelen esetben nem a pincészet alapborát (Esküvée ? rajnai+olaszrizling) választottam, holott az is egy remek tétel.
A Bussay pincészet sikertörténete valahol a rendszerváltás utáni kibontakozás sikertörténete is. Bussay László egy olyan borvidéken készíti borait, amelyrõl sokan a mai napig nem hallottak. Ennek ellenére egyre többen vannak, akik a dél-zalai borokat választják. Tudom is a választ, hogy miért. Azért, mert Bussay László egyedien és elõremutatóan, ugyanakkor a hagyományok tiszteletben tartásával készíti borait, s ez sokak számára jelent értéket. Arról nem is beszélve, hogy ár-érték arányban is igen versenyképesek a tételei.
Bussay rajnai rizling 2007
(2400 forint; volt Párizsi áruház, könyvesbolt vinotékája)
Illatban az érett szõlõ, a méz és a fehér húsú csonthéjasok jelentik a fõ attrakciót. Az ásványosság is jelen van a borban, szépen díszíti a fõ elemeket. Az érlelt rajnai rizlingre oly jellemzõ petrolosság is fellelhetõ, bár még nem meghatározó koncentrációban.
Szép a hordóhasználat: egyértelmûen jelen van, de semmiképpen nem tolakodó. Kóstolva a mézes, érett gyümölcsös jegyek a meghatározóak. Koncentrált, jó struktúrájú borral van dolgunk: remek sav-alkohol-test arányok. Bár másnapra az alkohol egy kicsit átvette a fõszerepet, de ez nem volt bántó. Lecsengésében a gyümölcsös jegyek a meghatározóak, hosszan, elnyúlóan jelzik, hogy még mindig jelen vannak. Egy szó mint száz, aki kedveli a komplex, koncentrált érlelt fehéreket, az tegyen egy próbát. Szerintem nem csalódhat. Bár mint tudjuk, ízlésekrõl nem lehet vitatkozni?
Mivel ez a bor nem egy kis nyámnyila tétel, ételt is úgy érdemes választani hozzá (bár normál esetben az ételhez választunk bort, de azért ez mégis csak egy boros rovat ?), hogy az étel is legyen meghatározó, nehogy a bor elnyomja. Mézessége révén, bár a bor száraz, választhatunk olyan ételt, amelynek része mondjuk a méz. Vehetünk sertés combot vagy karajt, mindkettõ nagyon hálás a mézes kenegetésért. Ha nem akarunk macerát az étellel, együnk hozzá aszalt gyümölcsöket, szilvát, sárgabarackot, kiegészítve mondjuk egy kis pekándióval, pisztáciával és kesudióval.
Ahogy bordoktorunk mondja: Fogyasszunk rendszeresen bort, de csak mértékkel!
Jó kóstolást!
forrásom a http://www.metropol.hu/mellekletek/vorosesfeher/cikk/555821