Burgundikrém

2010-11-30

sponsored links


Inni nem igazán szeretem a bort. Kevés olyan fajta van, amit megkóstolok, és még kevesebb, amire azt mondom, hogy finom. Mostanában kezdem felfedezni csak a borral való ételkészítést, de azt kell mondjam, meglehetõsen ígéretesek az eredmények.
A karácsonyi készülõdés jegyében készült ez a burgundikrém. A bor, amibõl készült, kiérdemelte a finom jelzõt, és a vasárnapi ebéd mellé el is kortyoltam egy pohárral.
Csodás színt és ízt visz a desszertbe ez az édes vörösbor. Egy kiadós ünnepi vacsora után szerintem páratlan desszert. Plusz elõnye, hogy elõzõ nap elkészíthetõ. Minden perc számít, nem igaz?

Hozzávalók 3 adaghoz:
  • 2,5 dl piros szõlõlé
  • fél ek zselatin (nem elírás, tényleg ennyi kell csak; Horváth Rozi félét használtam)
  • 2 ek cukor
  • 1,3 dl burgundi bor
A vaníliasodóhoz:
  • 1 ek cukor
  • 2 dl tejszín
  • fél ek étkezési keményítõ
  • 1 tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítése:
  1. 25 ml dl vízben keverjük el a zselatint, hagyjuk állni 5 percig. Adjuk hozzá a szõlõlevet és a cukrot. Édes lesz nagyon, de kell bele a cukor, mert az állás folyamán veszíteni fog a krém az édességébõl, és fõleg a bor savassága fog érvényesülni. Tehát, nem szabad spórolni a cukorral!
  2. Folyamatos kevergetés mellett hevítsük forrpontig a keveréket, majd öntsük hozzá a bort. Ismét forraljuk fel, fõzzük tovább 2-3 percig, míg egy kicsit besûrûsödik.
  3. Töltsük boros poharakba, vagy kelyhekbe, de csak 3/4- ig. Fedjük le, majd legalább egy éjszakára tegyük hûtõbe.
  4. Másnap készítsük el a vaníliasodót. Keverjük simára az étkezési keményítõt, a cukrot, a vanília kikapart magjait, a tojássárgáját és a tejszínt, majd állandó keverés mellett forraljuk össze, sûrítsük be, míg a kanál hátát bevonja a krém. Lefedve hûtsük le alaposan, mert hajlamos a megbõrösödésre. Én alufóliával fedtem le, de egy nedves papírtörlõ is megteszi.
  5. A hideg sodót kanalazzuk a burgundikrém tetejére, majd így tálaljuk.
Mi most egy mezei, hétköznapi ebéd után fogyasztottuk, de elképesztõ, hogy mennyire feldobta a napunkat: pillanatok alatt ünnepet varázsolt a hétköznapból.

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/poppykonyha/~...

sponsored links

Keres?s