Bubeleh - elzászi mazsolás maceszpalacsinta
sponsored links
Nem mondhatnám, hogy éppen a "pászkaszeszon" közepén lennénk, az alább ajánlott maceszpalacsinta azonban szezonon kívül is nagyszerû, ráadásul roppant jól passzolnak hozzá az évszak aktuális gyümölcsei, úgymint meggy, málna és társai. A pászka kovásztalan kenyér, amit a zsidó hagyományok szerint Pészachkor, ünnepi kenyérként fogyasztanak. Elkészítésének aranyszabálya, hogy a szárazon tartott liszt és a víz nem érintkezhetnek egymással tizennyolc percnél tovább, ha az összekeveréstõl a sütésig hosszabb idõ telne el, akkor már megindulna az erjedési, kovászosodási folyamat. Pászkát nemigen készít senki házilag, a kamrában viszont érdemes mindig tartani, ugyanis kitûnû fogásokat és csemegéket lehet belõle kreálni.
A maceszgombócon túl is van ám élet! Macesztorta, maceszgolyó (de jól néz ki!) Itthon is ismert a maceszos lasagna, vagy az amerikai gasztromédiában igen divatos, csokoládéval bevont, (sós) karamellás pászka. Az egyik legizgalmasabb forrás és ihletadó azonban a mediterrán és a zsidó konyha nagyasszonyának, Claudia Roden-nek a lenyûgözõ kötete, a The Book of Jewish Food. A pászkafánk - maceszliszttel készülõ fánk (friteches-sfereet-beignets de paques) például észak-afrikai származású -fõleg Tunéziában és Algériában elterjedt-, és mézes sziruppal van átitatva. Hasonló rokona az alábbi palacsinta is, amely az elzászi zsidó konyha öröksége. De találunk a kötetben például sós maceszpitét is, fûszeres bárányhússal, pirított fenyõmaggal töltve, vagy ugyanezt spenóttal, túróval ?utóbbi az Oszmán Birodalom spanyol-zsidó gasztronómiájának izgalmas hagyatéka.
Bubeleh - elzászi mazsolás maceszpalacsinta
Hozzávalók ( 8 darab) ...