Bryndz?s lep?ny
sponsored links
Hozz?val?k:
2 dl tej
f?l te?skan?l krist?lycukor
2 dkg friss ?leszt?
50 dkg sima keny?rliszt
3 ev?kan?lolaj
1 toj?s
1,5 te?skan?l s?
2 db f?tt krumpli (el?z? nap h?j?ban megf?ztem, m?snap megpucoltam ?s finomra reszeltem)
Tetej?re:
25 dkg bryndza
kb. 35-40 dkg tejf?l
?zl?s szerint hagyma (?n lil?t tettem)
pici ?r?lt k?m?nymag (?zl?s szerint)
?zl?s szerint h?sos szalonna cs?kokra v?gva (pl. kolozsv?ri stb., helyette ?n most t?p?rty?t tettem, de a szalonn?val finomabb)
v?gott met?l?hagyma (vagy petrezselyemz?ld)
A langyos tejhez hozz?adtam a cukrot ?s belemorzsoltam az ?leszt?t, hagytam felfutni. Azut?n hozz?adtam a toj?st, beleszit?ltam a lisztet, hozz?adtam a lereszelt f?tt krumplit, s?t, olajat ?s g?ppel kidagasztottam. Ha kell,adhatunk m?g kev?s tejet, vagy lisztet hozz?, f?gg a liszt min?s?g?t?l. Letakarva hagytam kelni kb. 1 ?r?t.
A bryndz?t vill?val sz?tnyomkodtam, elkevertem a tejf?llel. Ha kell, s?zhatjuk, ?n nem s?ztam, el?g s?s volt a bryndz?t?l.
K?t r?szre osztottam a t?szt?t is ?s a tejf?l?s-bryndz?s massz?t is, mert nem akartam nagyon vastag lep?nyt, de eredetileg egy tepsire volt ?rva a receptben.
A t?szt?t kiny?jt?ttam tepsi m?ret?re, betettem a kiolajozott tepsibe, megkentem a bryndz?s-tejf?l?s massz?val, r?sz?rtam a t?p?rty?t (vagy cs?kokra v?gott szalonn?t), szeletekre v?gott hagym?t, met?l?hagym?t, k?m?nymagot. Hagytam kelni ism?t.
Azut?n 220 fokos el?meleg?tett s?t?be tettem, 10 perc ut?n levettem a h?fokot 190 fokra ?s tov?bb s?t?ttem, amig a sz?le sz?pen megpirult. Ugyan?gy megs?t?ttem a m?sik lep?nyt is.