Brokkoligombócos marhahúsleves
sponsored links
Dajka Margit nyilatkozta egyszer, mikor megkérdezte tõle Molnár Gál Péter, egy riportban, mit csinál, mikor nem játszik, mikor szabad napja van:
“Fõzök! Azt nagyon szeretek. Fõzni! Nagyszerû kikapcsolódás! Jó hazamenni- különösen manapság-, megteríteni az asztalt… Szép fehér abrosszal… Pár szál virág az asztalon, és gõzölög a leves. És ez valami csodálatosan nagy békesség. Ez egy olyan jó hangulat! És akkor a család leül. Ízlik. És azt mondják: hiába, azért kevés nõ tud így fõzni! Nagyon jól esik hallgatni!”
Hát így…Ahogy mondta. Bizony így!.. és ezért.
Hozzávalók:
1 kg marhanyak
2 nagy vöröshagyma
1 fej fokhagyma
4 sárgarépa
2 fehérrépa
negyed zeller
negyed kelkáposzta
5 barna csiperke
2 chili paprika
mindegyikbõl 1 teáskanálnyi: kakukkfû, bazsalikom, rozmaring, majoránna,
10-12 szem fekete bors
só
Gombóchoz:
1 fej brokkoli
1 tojás
4 evõkanál gríz
10 dkg túró
só bors
A húst hideg vízben fel teszem fõni a vöröshagymával és fokhagymával együtt. Ha felhabzott, azt egy szûrõvel leszedem. Beleteszem egy teatojásba a fûszereket, és a levesbe teszem. Beledobom a chilit is. Kb 3 órán át gyöngyözve fõzöm. Ekkor a megpucolt zöldségeket hozzáadom. Fõzöm tovább lassú tûzön, míg megpuhulnak. (Ha kell, mert kissé zavaros a lé, átszûröm az egészet egy tiszta géz segítségével, a tálalás elõtt.)
A gombóchoz megfõzöm a brokkolit sós vízben. Leszûröm, 8-10 kicsi virágot félre teszek. Összenyomom egy villa segítségével, a hozzávalókkal összekeverem. Állni hagyom egy órát. Gombócokat formálok belõle- ha túl puha adok még hozzá egy kevés grízt-, mindegyik közepébe nyomok egy rózsát. Forró sós vízben kifõzöm.