Brokkoli krémleves tönkölybúzával és vega parmezánnal
sponsored links
A kisiskolás fiamnak készült ez a leves, amire 5-bõl 5 pontot kaptam tõle.
Hozzávalók 4 személyre:
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g friss brokkoli ( legjobb, ha bio)
- 1 nagyobb sérgarépa
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- extraszûz olívaolaj
- só
- bors
- 1,5 l víz
- 1,5 dl kókusz vagy más növényi tejszín
- 160 g tönkölybúza
Mossuk és válogassuk át a tönkölybúzát, majd áztassuk be 15 percre 3-szor annyi vízbe, amennyi a búza. Ezután fõzzük az áztató vízben 20-25 percig. Ezután a hagymát és a répát vágjuk fel nagyon apróra, majd egy kevés vízben egy csipet sóval kezdjük el párolni, ugyanúgy, mint ahogy ezt olajban is tennénk. Azért szoktam ezt az eljárást elõnyben részesíteni és alkalmazni mostanában, mert a növényi olajak egy bizonyos hõmérsékleten túl átalakulnak és onnantól kezdve már károsak az egészségünkre. Vigyázzunk, mert ily módon sokkal könnyebben leég a hagyma. Ha már üvegesre pirult, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát is. Engedjük fel vízzel és tegyük bele a megmosott és rózsáira szedett brokkolit, a torzsával együtt. Fõzzük puhára, majd egy botmixerrel turmixoljuk simára, adjuk hozzá a tejszínt és egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tálaláskor díszíthetjük a leves tetejét egy kevés tejszínnel vagy olívaolajjal, és tegyünk bele egy-két evõkanál fõtt tönkölybúzát.
Aki szeretne, megszórhatja vegetáriánus parmezánnal, ami annyiból áll, hogy egy marék hámozott mandulát egy csipet sóval finomra darálunk.