Boldogok a sajtk?sz?t?k!

2022-03-30

sponsored links

Az t?rt?nt, hogy kedves Koll?gan?m J. hozott nekem frissen fejt kecsketejet, miut?n kecsk?ket teny?sztenek. Sokat. Persze, k?stol?nak kaptunk sajtot is, ami isteni volt. Az itt lak?k szerint is, ?gy vettem a b?tros?got, hogy magam is k?sz?tsek.

Valaha r?gen teh?ntejb?l m?r alkottam sajtot, de ez eg?szen m?s ?llag?, sokkal kr?mesebb.

Annyit ?rdemes tudni, hogy lakt?z?rz?kenyk?nt nem igaz?n iszom tejet ?s sajtot sem eszem - ritk?n lakt?zmenteset -, mert ha eszem, az f?j. Ett?l a sajtt?l kutya bajom sem volt.


Az alaprecept ?gy sz?l:

1 l tej

2 ek almaecet

1 ek s? - ?n tengeri s?t raktam bele, de a maiba parajdi s?t fogok


A tejet elkezdj?k meleg?teni, 84-92 Celsius k?zt ?rdemes tartani - ?n ehhez h?sh?m?r?t haszn?ltam. H?vtam is Hildust, hogy felavattam, ugyen nem h?sre. Nevett?nk.

Persze nem musz?j, h?m?r?t haszn?lni, de gy?ngy?z?sen t?l ne engedje senki, mert akkor t?r? lesz, t?lforr. 


Amikor el?rte a k?v?nt h?t, akkor leh?ztam, beletettem az almaecetet, elkevertem. Izgalmas volt l?tni, ahogy kicsap?dik a feh?rje. 


Hozz?tettem a s?t, majd visszatettem picit m?g a l?ngra, hogy ?jra el?rje a 85 fokot. Beletettem a kaprot is, majd textilpelenk?ba helyeztem ?s lecsepegtettem. A sav?t egy ?vegbe tettem, abb?l m?g lesz rikotta s a marad?k sav?t fogom a t?kf?zel?kbe elhaszn?lni ?zes?t?k?nt.

K?t deszka k?z?ttt s?lyoztam a sajtot. Elvileg 5-6 ?r?t kell ?gy maradnia szobah?m?rs?kleten, de nekem kb. 11 ?r?t volt ?gy. Annyi a k?l?nbs?g, hogy ?gy kem?nyebb lesz a sajt.

Mr. Kardos szerint isteni de nagyon s?tlan, sz?val, a s? mennyis?g?n lehet v?ltoztatni, vagy a k?sz, nat?r sajtot s?f?rd?be kell rakni.

Ma este lesz m?g egy menet, mert Nagyl?b is szeretne saj?t sajtot ?s k?v?ncsi a m?veletre. Izgulok!

?rdemes kipr?b?lni, j? m?ka! Sok szerencs?t k?v?nok!


Folytats a blogon ... belvarosikonyha.blogspot.com/2022/03/...

sponsored links

Keres?s