Boldog újévet!

2011-12-30

sponsored links


KRAMPAMPULI (ÉGETETT PUNCS)

Éjfél közeledtével jókora tûzálló tálat állítunk az asztalra, majd vagdalt fügét, kimagvalt datolyát, mazsolát, cukrozott narancshéjat, dióval töltött aszalt szilvát rakunk bele. A tál tetejére vasrostélyt rakunk, erre pedig egy kiló, narancson ledörzsölt süveg- vagy kockacukrot. A cukrot bõven megöntözzük fél liter Portorico rummal (ez meggyullad hidegen is), esetleg kommersz rum, kisüsti törköly vagy szilva megmelegített keverékével. A lámpákat eloltva meggyújtjuk a szeszt és csendre intve a társaságot, figyeljük, míg a felolvadt, kamellizálódott cukor a a tálba csöpög.
Ezotán a tálba töltünk két liter fûszeres, forralt bort, 1 liter forró citrom vagy narancsillatú teát. Megkeverjük, kóstolás után még tetszésünk szerint ízesítjük, és vastagfalú poharakba, bögrékbe szûrjük. Míg a társaság szürcsöli a forró italt, a házigazda felolvashatja újévi köszöntõjét:

Fellobbant a kék láng,
meggyulladt a szesz!
Bámulunk a fénybe...
mi volt és mi lesz?
Mit hoz majd a sorsunk ...

Folytats a blogon ... trendoblog.blogspot.com/2011/12/boldo...

sponsored links

Keres?s