Bográcsos ragu vadász módra

2010-08-21

sponsored links

Ejtõzés az illatozó bogrács mellett, finom borok, jófej szomszédok, az augusztusi napfény fáradt próbálkozásai, kell ennél több?

Tegnap elég késõn kapcsoltam, hogy augusztus 20-adika van, de amint ez megtörtént, azonnal meg akartam ünnepelni. Ilyenkor mindenki csinál valami jó programot, nehogy már mi ne tegyük. Így hát kitaláltam, hogy fõzök valamit bográcsban, viszont untam már a szokásos pörköltet, gulyást és társait, meg amúgy sem volt ilyesmihez itthon semmi. Találtam viszont egy tyúkot és némi tarját a mélyhûtõben, ezt sikerült kihozni belõle.

HOZZÁVALÓK  4 személyre

Egy kicsi, fiatal egész tyúk (kb. 1-1,2 kg-os)
50-60 dkg tarja

Frissen õrölt bors
10 dkg vékony csíkokra vágott füstölt csemege szalonna
3 evõkanál mangalicazsír
500 g közepes méretû elnegyedelt csiperkegomba
4 közepes fej apróra vágott vöröshagyma
5 gerezd zúzott fokhagyma
2 dl fehérbor
2 cl grappa (brandy nem volt itthon)
1 liter marhahúsleves (kockából is lehet)
3 közepes lehéjazott, kimagozott, felkockázott paradicsom
2 zöldpaprika apróra vágva
1 nagy babérlevél
2 borókabogyó
2 szegfûszeg
1 teáskanál kakukkfû
1 kávékanál bors
2 csipet frissen reszelt szerecsendió
1 evõkanál liszt
1 teáskanál dijoni mustár
1 kávéskanál szárított tárkony
Petrezselyem a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS


1. A tyúkot részeire bontjuk, lebõrözzük, a combokat forgónál kettévágjuk, a farhátat kétfelé, a mellet csonttal együtt négyfelé hasítjuk. A tarját egy centi vastag szeletekre vágjuk, zsíros részeit amennyire lehetséges eltávolítjuk. (Ha túl nagyok a szeletek, még egyszer félbevághatjuk.)
2. A húsokat sózzuk, frissen õrölt borssal fûszerezzük, és 1 órára a hûtõbe tesszük.
3. A szalonnát a mangalica zsír kíséretében a bográcsba tesszük, mérsékelt tûzön kisütjük, majd kivesszük a pörcöt, és a visszamaradó zsírban pár perc alatt körkörösen megpirítjuk elõször a tyúkot, aztán a tarját, majd külön-külön félretesszük õket.
4. Ezután a hagyma, a fokhagyma, és a zöldpaprika kerül a bográcsba, amiket együtt, szintén mérsékelt lángon 10-12 perc alatt megdinsztelünk, sõt, ha le akarna kapni, akkor egy kicsi vizet is öntünk hozzá.
5. Mikor ismét zsírjára pirult, hozzáöntjük a grappát vagy brandyt, majd fél perc múlva a fehérbort és a húsleves felét. Hirtelen felforraljuk, majd beletesszük a tyúkalkatrészeket.  Beledobjuk a paradicsomot, a szalonnapörcöt, a fûszereket (babérlevél, borókabogyó, szegfûbors, kakukkfû, szerecsendió, és õrölt bors), és annyit öntünk hozzá a maradék húslevesbõl, hogy éppen ellepje.
6. Kb. másfél órát pároljuk úgy, hogy mindig rövid lén tartsuk, elõször a húslevessel (ha még maradt), majd vízzel öntögetjük fel, hogy le ne égjen. Másfél óra után, vagy amikor a hús már félig, de inkább jobban megpuhult (tyúkja válogatja), beletesszük a bogácsba az elõpirított tarjaszeleteket, majd 30-40 perc múlva az elnegyedelt gombát is hozzákeverjük.
7. Kb. egy bõ fél óra múlva a tyúk is és a tarja is puha lesz, a gomba is átadja az ízét a finom szaftnak. Kóstolgassuk, ha kell, sózzuk.
8. A legvégén összekeverünk egy púpos teáskanál dijoni mustárt, egy kávékanál tárkonnyal, és egy evõkanál liszttel. Hozzáöntünk egy kicsi hideg vizet, hogy krémszerû masszát kapjunk, és a bográcsból is merünk hozzá egy-két evõkanálnyi szaftot. Folyamatos keverés mellett az ételhez öntjük, egy-két perc alatt kiforraljuk, és ha még nem haltak éhen a vendégek, tálaljuk.



TÁLALÁS, KÖRÍTÉS

Fõtt burgonyát készíthetünk mellé köretnek, és persze, hogy kovászos uborka, hiszen nyár van. Legalábbis még egy pár hétig.


 

 

 

TIPP
Egy kis tejszínnel elkevert tejföllel tovább gazdagítható. Bár nekünk nem hiányzott.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... konyhakilatassal.blog.hu/2010/08/21/b...

sponsored links

Keres?s