Bodz?s eperlekv?r
sponsored links
Ahogyan az eper nekem a tavasz kezdte, a bodza m?r igaz?n a nyarat id?zi. Tavaly gondoltam egyet ?s nagyon sokf?le ?telben ?sszekombin?ltam ezt a k?t kedvencet, ?s hatalmas sikert aratott itthon ?s a bar?ti k?rben azok k?z?tt, akik megk?stolhatt?k a bodz?s eperlekv?romat.
A gyerekek nem igaz?n esznek n?lunk lekv?rt, ebben csak a legkisebbre sz?m?thatok, de a szint?n tavalyi bodzazsel? gumicukor lekv?r n?ven fut itthon, ?s emellett m?g az epret voltak hajland?k megenni, ?gy teh?t a bodz?s-eper lett a kedvenc?k. Id?n j? nagy adaggal kellett ez?rt csin?lnom, ?s m?sokat is "megfert?ztem" az ?tletemmel, rem?lem kipr?b?lj?tok, van m?g bodza ?s eper is :)
Hozz?val?k:
1,8 kg eper (tiszt?tott mennyis?g)
1 dl v?z
1 citrom leve
8-10 teny?rnyi bodzavir?g
40 dkg cukor
2 csomag dzsemfix 3:1
Az epret megmosom ?s megtiszt?tom, majd negyedelem ?s r??nt?m a vizet, valamint a citrom lev?t. A bodzavir?gokat nem szabad megmosni, mert akkor pont a l?nyeg, maga a vir?gpor t?nik el r?la, csak r?zzuk le, hogy az esetleg benne lev? bogarak kipotyogjanak.
Az eprek tetej?re t?mk?d?m a vir?gokat, majd lecukrozom, egy lapos t?ny?rral lefedem, les?lyozom ?s egy ?jszak?t, vagy ak?r egy eg?sz napot ?llni hagyom. M?snap felforralom, de m?r a dzsemfixet is hozz?adom, majd forr?st?l sz?m?tott 5 percig zubogva forrni hagyom. Ezut?n elt?vol?tom a bodzavir?gokat ?s botmixerrel p?r?s?tem, majd forr?n steriliz?lt ?vegekbe t?lt?m, lefedem, fejre ?ll?tom 5 percre, majd visszaford?tom ?s letakarva, sz?raz dunsztban hagyom kih?lni.