Bodros csokoládébomba

2014-01-19

sponsored links


Bodros csokoládébomba
BODROS CSOKOLÁDÉBOMBA
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg étcsokoládé, 25 dkg vaj, 22 dkg cukor, 4 tojás, 22 dkg finomliszt, 2 tasak sütõpor, 10 dkg darált mandula, 3 ek. kakaópor, 1 ek. tej, 2 ek. vaníliaaroma; 
A krémhez: 1,5 dl tejszín, 18 dkg csokoládé, 5 dkg aszalt sárgabarack vagy kandírozott narancs.
Elkészítése: A csokoládét forró vízfürdõben felolvasztjuk. A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, a liszttel összeforgatott sütõport és a mandulát 2 evõkanálnyi kivételével beledolgozzuk. Egy külön tálban a massza felébe a kakaóport, a tejet a maradék mandulát és a vaníliaaromát is belekeverjük. A kétféle színû tésztát és az olvasztott csokoládét váltakozva egy kivajazott, belisztezett, sütõpapírral kibélelt kúp alakú sütõformába rétegezzük. Elõmelegített sütõben 160 fokon megsütjük, egy kicsit állni hagyjuk, majd rácsra borítva hagyjuk kihûlni. 
Ezalatt elkészítjük a krémet. 
Ehhez a tejszínt felforraljuk és az apróra tördelt csokoládét felolvasztjuk benne. A tûzrõl lehúzzuk, és gyakran kevergetve kb. 30 perc alatt kihûtjük. Amikor már majdnem teljesen megdermedt egy széles kés segítségével a tésztabombára kenjük. Szárított vagy kandírozott gyümölccsel díszítjük.
A receptet egy az egyben lemásoltam a szerbiai  Magyar Szó egyik archív számából.
Minden hozzávalót kimértem. Nem volt megadva a sütõedény mérete, én egy 2 literes 22 centi átmérõjû inox tálat béleltem ki sütõpapírral, abban sütöttem. Nálam rendkíbül soká sült, másfél óráig. Negyven perc után még lötyögött a belseje, már ekkor fehér papírt kellett a tetejére tenni (ami kivétel után az alja lesz) mert félõ volt, hogy megég. Amikor kivettem, a spájzba tettem kihûlni. Meglepõdve tapasztaltam, hogy beesett a teteje(a késõbbi alja), olyan formában, hogy egy nagyobb alma belefért volna. Ezért két deci tejben egy evõkanál kristálycukorral megfõztem fél csomag csokipudingot, és miután a puding is kihûlt, vbeletöltöttem ebbe a "lukba". Egy ostyalapot kerekre vágtam és erre borítottam ki a süteményt. A közben kihûtött krémmel körbekentem.


Mozzanatok a készítésrõl
 Majd a krémbõl kis "pamacsokat" tettem rá szabálytalan távolságra, amelyekbe 3-4 aszalt, de most kicsit megáztatott gojibogyót tettem, kissé rusztikus külsõt adva neki.
A bodros csokoládébomba felvágva
Az eredeti recepthez tartoó kép Innen

Egy éjszakát a hûtõben töltött. Alig vártam a felvágást.
Kissé nehéz, tömény állagú, de igen finom sütemény. Nem sok kell belõle egyszerre.
Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. 
És hogy miért "bodros" az elnevezése?
Gondolom azért, mert sütés közben és után a tészta széle és külseje egyenetlen, bodros.


Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/01/bodro...

sponsored links

Keres?s