BISCIOLA (OLASZ GY?M?LCSKENY?R)
sponsored links
/BISCIOLA VALTELLINESE/
............ m?r kar?csonyra el kellett volna k?szitenem... de k?zbe j?ttek m?s
programok ?s m?s s?tem?nyek, ?dess?gek. Ami k?sik ... nem m?lik alapon -
elj?tt az ideje - ak?r janu?rban is :-) ?szak olasz gy?m?lcskeny?r.
Hozz?val?k:
25 dkg finomliszt
5 dkg rozsliszt
1 dl tej
2 toj?s (1 a t?szt?ba. 1 lekenni)
4 dkg puha vaj
2,5 dkg ?leszt?
7 dkg cukor
1 te?skanalnyi m?z
10 dkg di?
10 dkg mazsola (vagy aszalt szilva)
20 dkg aszalt f?ge
6 dkg mogyor?
A f?g?t ?s a mazsol?t 1 ?rahossz?ra be?ztatjuk langyos vizbe.
(elhagyhat?, ha nem t?l sz?razak)
A di?t ?s a mogyor?t durv?ra t?rj?k vagy ?r?lj?k.
A liszteket bele szit?ljuk egy t?lba, hozz?adjuk a cukrot, egy csipet s?t,
a langyos tejet ?s a picike langyos vizben feloldott, elkevert ?leszt?t.
Hozz?adjuk az 1 toj?st, kiskan?l m?zet, ?s a puha vajat.
Legv?g?l beledagasztjuk a durv?ra t?rt di?t ?s mogyor?t, ?s az
?sszev?gott aszalt f?g?t, mazsol?t.
(ha t?l l?gynak, illetve ragacsosnak tal?ln?nk a massz?t, 2-3 mar?knyi
liszttel nyugodtan kieg?szithetj?k.)
Meleg helyen 1 ?rahossz?t kelesztj?k letakarva. (n?lam ez kb 5 ?ra volt)
Ekkor s?t?papirral kib?lelt tepsibe helyezz?k, cip?t form?lva.
K?ssel keresztbe bev?gjuk a tetej?t, ?s megkenj?k a marad?k felvert toj?ssal.
A s?t?t 200 fokra el?melegitj?k.
A gy?m?lcs cip?t a s?t?be tessz?k, ?s 15 percig s?tj?k.
Ezut?n a s?t? h?m?rs?klet?t cs?kkentj?k 180 fokra ?s ?jabb 15 percig
hagyjuk a s?t?ben.
Ekkor ?jra cs?kkentj?k a h?m?rs?kletet 150 fokra ?s 10 perc eltelt?vel
k?szen van a gy?m?lcskenyer?nk (?rdemes az?rt ellen?rizni id?k?zben
egy fogpiszk?l?val, lehet hogy hamarabb is elk?sz?l, ?s az utols? 10 percre
m?r nem lesz sz?ks?g, ahogy az az ?n esetemben is el?fordult)
Langyosra h?tj?k ?s felszeletelj?k.
............ m?r kar?csonyra el kellett volna k?szitenem... de k?zbe j?ttek m?s
programok ?s m?s s?tem?nyek, ?dess?gek. Ami k?sik ... nem m?lik alapon -
elj?tt az ideje - ak?r janu?rban is :-) ?szak olasz gy?m?lcskeny?r.
Hozz?val?k:
25 dkg finomliszt
5 dkg rozsliszt
1 dl tej
2 toj?s (1 a t?szt?ba. 1 lekenni)
4 dkg puha vaj
2,5 dkg ?leszt?
7 dkg cukor
1 te?skanalnyi m?z
10 dkg di?
10 dkg mazsola (vagy aszalt szilva)
20 dkg aszalt f?ge
6 dkg mogyor?
A f?g?t ?s a mazsol?t 1 ?rahossz?ra be?ztatjuk langyos vizbe.
(elhagyhat?, ha nem t?l sz?razak)
A di?t ?s a mogyor?t durv?ra t?rj?k vagy ?r?lj?k.
A liszteket bele szit?ljuk egy t?lba, hozz?adjuk a cukrot, egy csipet s?t,
a langyos tejet ?s a picike langyos vizben feloldott, elkevert ?leszt?t.
Hozz?adjuk az 1 toj?st, kiskan?l m?zet, ?s a puha vajat.
Legv?g?l beledagasztjuk a durv?ra t?rt di?t ?s mogyor?t, ?s az
?sszev?gott aszalt f?g?t, mazsol?t.
(ha t?l l?gynak, illetve ragacsosnak tal?ln?nk a massz?t, 2-3 mar?knyi
liszttel nyugodtan kieg?szithetj?k.)
Meleg helyen 1 ?rahossz?t kelesztj?k letakarva. (n?lam ez kb 5 ?ra volt)
Ekkor s?t?papirral kib?lelt tepsibe helyezz?k, cip?t form?lva.
K?ssel keresztbe bev?gjuk a tetej?t, ?s megkenj?k a marad?k felvert toj?ssal.
A s?t?t 200 fokra el?melegitj?k.
A gy?m?lcs cip?t a s?t?be tessz?k, ?s 15 percig s?tj?k.
Ezut?n a s?t? h?m?rs?klet?t cs?kkentj?k 180 fokra ?s ?jabb 15 percig
hagyjuk a s?t?ben.
Ekkor ?jra cs?kkentj?k a h?m?rs?kletet 150 fokra ?s 10 perc eltelt?vel
k?szen van a gy?m?lcskenyer?nk (?rdemes az?rt ellen?rizni id?k?zben
egy fogpiszk?l?val, lehet hogy hamarabb is elk?sz?l, ?s az utols? 10 percre
m?r nem lesz sz?ks?g, ahogy az az ?n esetemben is el?fordult)
Langyosra h?tj?k ?s felszeletelj?k.