Birsalmás sertésragu
sponsored links
Vörösborral. Hát mit mondjak, fantasztikusra sikeredett. Amikor megkóstoltam, egy az egyben ízorgia volt. A cukor-balzsamecet-vörösbor ízesítés, a karamellizált lilahagymával, meg a birsalmával nagy királyság, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Nekem így magában is elég volt az étel, hiszen annyira harmónikus ízvilág, hogy semmi nem hiányzik mellé. A családnak azért készült krumplipüré is, de ha salátával fogyasztjuk, akkor egészséges, nem hízlal.
Eredetileg borjúhússal terveztem, na de hol lehet itt kapni borjút..
Hozzávalók:
- 50-60 dkg sertés nyakkaraj (vagy comb)
- 1 jó nagy birsalma
- 2 közepes lilahagyma
- 1 dl vörösbor
- 2 teáskanál nádcukor
- 2 teáskanál balzsamecet
- 3 evõkanál kókuszzsír
- szárított fûszerkeverék (húshoz való, szecsuáni borsos keveréket használtam)
- só, frissen õrölt színes bors
Elkészítése:
- A húst megmossuk, csíkokra vágjuk, majd egy tálba helyezzük, és alaposan megszórjuk sóval, borssal, és fûszerekkel.
- A birsalmát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és apró kockára vágjuk. A hagymát vékony szeletekre vágjuk.
- Egy serpenyõben felforrósítunk 2 evõkanál kókuszzsírt, beledobjuk a hagymát, és kavargatva, pirítani kezdjük. Megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, a balzsamecetet, enyhén borsozzuk, és megpároljuk. Ezután az almával együtt pároljuk tovább, bõ vízzel felengedve. A birsalmának legalább annyi fõzési idõ szükséges, mint a krumplinak, ha nem több. Idõközben, ha szükséges, pótoljuk az elfõtt vizet.
- Amikor az alma megpuhult (ne fõzzük szét!), a serpenyõbõl kiszedjük, és a maradék kókuszzsírt felforrósítjuk benne.
- A csíkokra szeletelt húst addig sütjük, amíg a levét elfõtte. Ekkor bõségesen felöntjük vízzel, és puhára pároljuk. Itt is pótolni kell a vizet menet közben.
- A karamellizált hagymás birsalma ragut a hússal összekavarva tálaljuk, szükség szerint utánaízesítünk. Mellé friss salátát fogyasztunk.