Birsalma morzsa alatt

2010-11-09

sponsored links

Két fõzõs újságot szoktam megvenni: a Nõk Lapja Konyháját és a Stahl Magazint. Gyakran elõveszem a régi számokat is, nézegetem, álmodozom, ihletet gyûjtök, hogy mennyi klassz dolgot lehetne ? kellene ? fõzni, aztán idõ- vagy alkalomhiány miatt rendszerint elmarad.

Ezt a morzsás dolgot már régóta ki akartam próbálni, láttam újságokban, blogokon is: a gyümölcs egy morzsaréteg alatt puhul meg, a teteje ropogósra sül, és ez is a végtelenségig variálható receptek közé tartozik, ezért tetszett meg.

A birsalmasajtért nem különösebben rajongok, de a birsalma fanyar ízét nagyon szeretem. Amikor megláttam ezt a receptet a Stahl Magazin õszi számában, rögtön vettem két birsalmát, hogy kipróbáljam. Igaz, hogy egy-két hetet pihentek a birsek a hûtõben, de aztán végül elkészült életem elsõ morzsás desszertje. Igaz, hogy ebédre szántam, de a birseknek annyi puhulási idõ kellett, hogy végül is uzsonna lett belõle egy jó kis habos kávé mellé. Ja, és egy kis vaníliafagyi (vagy vaníliás öntet) nagyon jól jött volna hozzá, de az már csak ?hab lett volna a tortán?

Hozzávalók:

Gyümölcsös részhez:
2 birsalma
2 alma
? dl frissen facsart narancslé
1 tk fahéj
1 ek liszt
2 ek cukor

Morzsához:
10 dkg vaj + kevés a forma kikenéséhez
20 dkg liszt
12 dkg cukor
1 csipet só

A birseket apró kockára vágtam, kivajazott sütõformába szórtam, ráöntöttem a narancslevet, aztán alufólia alatt puhára sütöttem (pároltam). Közben a morzsához a vajat a liszttel késbetétes robotgépben összemorzsásítottam, hozzákevertem a cukrot és a sót. Az almát felkockáztam és megszórtam a liszttel, a cukorral és a fahéjjal. A megpuhult birsalmához kevertem a felkockázott lisztes almát, rászórtam a morzsát és készre sütöttem.


Folytats a blogon ... mazsolaszolo.blogspot.com/2010/11/bir...

sponsored links

Keres?s