Bifteki (????????) és hamburgerzsemle

2010-10-03

sponsored links

A bifteki mondhatjuk úgy, hogy a görögök hamburgerhúsa. Ahány ház annyiféle elkészítési módja van. A legfinomabb, ha szabadtûzön grillezzük, esetleg télen a kandallóban lévõ parázs fölött, mint anyósoméknál, de ha egyikre sincs lehetõségünk, akkor egy teflonserpenyõben épp egy csepp olajon süssük szép pirosra mindkét oldalát. Itt fõként sültkrumplival és salátával fogyasztják, hamburgerként nem túl népszerû.
Én azt a változatot készítem amibe nem kell tojás. A tojásos verziónak teljesen más íze és állaga lesz szeritnem.
A képen egy csirkehúból készült változat látható, de az eredeti autentikus az marhahúsból készül. Én a csirkéset kedvelem, magamnak azt csináltam. N. pedig a marhahúsosat, de azt frissen fogom este kisütni.
A hamburgert amennyire lehetett megpróbáltam görögösíteni egy kicsit. És tényleg csak egy kicsit sikerült, mert csak sima sajtom volt itthon, pedig fetát akartam bele tenni, hogy még jobban "autentikus görög" legyen.

"Greek hamburger"

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2-3 ek zúzott kétszersûlt
2-3 ek sûrû natúr joghurt
1 ek olívaolaj
1 közepes vöröshagyma nagyon apróra vágva
só, bors
2-3 ek friss petrezselyem aprítva

A kétszersültet én egy zacskóba teszem és húsklopfolóval (ezt így kell írni??) összezúzom kb. zsemlemorzsás kinézetûre.
A fenti hozzávalókat jó alaposan összegyúrom, emberes húspogácsákat formázok belõlük és szabadtûzön grillen, vagy teflonserpenyõben egy csepp olívaolajon pirosra sütöm mindkét oldalról.

UPDATE: a húshoz annyi joghurtot tegyünk, hogy jól formázható masszát kapjunk, de ne ússzon a joghurtban.
A csirkehúsos ugyanígy készül, de kicsit kevesebb olaj és kevesebb joghurt szükséges hozzá, mert az "vizesebb" hús.

A hamburgerben ez van: a zsömle alsó részét megkentem sûrû görög joghurttal, salátalevelet raktam rá, majd a húspogácsát, mustárt és ketchupot, egy szelet sajtot, paradicsomszeleteket és befedtem a zsömle kalapjával.

HAMBRURGERZSEMLE
A hamburgerzsemléért ezer köszönet Limarának tõle származik a recept. Remélem nem haragszik ha én is közzéteszem, azt hiszem munkáit nem lehet elégszer ajánlani, arany kezei vannak ! Ezt a zsemlét ma csináltam elõször, és isteni lett!!!!! Olyan igazi hamburgerzsemle!
A recepten annyit változtattam, hogy én nem friss, hanem szárított élesztõvel csináltam.

Hamburger bread

4 bucihoz:
30 dkg liszt
8 g szárított élesztõ
1 ek cukor
1/2 tk só
20 g olaj
1 kicsi tojás
5 dkg joghurt
1 dl langyos tej

tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag

A tejet meglangyosítottam és feloldottam benne a cukrot. A többi hozzávalót egy tálba tettem, ráöntöttem a langyos-cukros tejet és robotgéppel addig dagasztottam amíg a tál szélérõl el nem vált. Cipót formáztam belõle, és lisztezett tálban a duplájára kelesztettem. Kelesztés után pontosan 4 részre vágtam (kimértem, nekem 130 gr-osak lettek), bucit formáztam belõlük és sûtõpapíros tepsire tettem õket szellõsen. Még egyszer megkelesztettem, felvertem egy tojást és megkentem õket, majd megszórtam õket szezámmaggal. 180 fokon 18-20 perc kell nekik.
Amikor kivesszük akkor keménynek tûnik a külsejük, de ahogy hûlnek, hamburgerzsemlepuhaságúra puhulnak.

Folytats a blogon ... fahejesfeta.blogspot.com/2010/10/bift...

sponsored links

Keres?s