Beigli

2014-01-06

sponsored links




Hozzávalók 3 rúdhoz:

75 dkg liszt
20 dkg vaj / vagy margarin
10 dkg zsír
2 db tojás sárgája
5 dkg cukor
1.5 dkg élesztõ
3 dl tej
pici só

kenéshez: 1 db tojásfehérje / vagy egy egész tojás

Diós töltelék:

25 dkg darált dió
10 dkg cukor
0.5-1 dl tej (kb.)
5 dkg mazsola
1 db közepes reszelt alma
Reszelt citromhéj
Sárgabaracklekvár a lap kenéséhez 3-4 evõkanállal

Mákos töltelék:

25 dkg darált mák
15 dkg cukor
0.5-1 dl tej
5 dkg mazsola
1 db reszelt alma

Mákos aszalt szilvás:

20 dkg darált mák
10 dkg cukor
0.5-1 dl tej
5 dkg mazsola
10 dkg aprított aszalt szilva
Reszelt citromhéj
A lap kenéséhez 3-4 evõkanálnyi szilvalekvár

Elkészítés:

A tésztához 1 dl langyos tejben elkeverünk egy teáskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt, és hagyjuk teljesen feloldódni.
Közben a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a pici sót, a tojások sárgáit, a maradék cukrot, a feloldódott élesztõt, és annyi tejet, hogy ne legyen túl lágy a tészta.
A tésztát összeállítjuk, 3 egyforma cipóra formáljuk, fóliába burkoljuk, és hûvös helyre tesszük 1-2 órára.

Közben elkészítjük a tölteléket, mindháromnál az eljárás ugyanaz.
A cukrot kb. fél dl tejjel tûzhelyen feloldjuk, ráöntjük a dióra/mákra, és belekeverjük a többi hozzávalót.

A tésztát lisztezett munkafelületen téglalap alakúra, és fél cm vastagságúra nyújtjuk. A diósnál és az aszalt szilvásnál a lapot vékonyan megkenjük lekvárral, és rákenjük a kihûlt tölteléket.
A tészta széleit 2 cm szélesen üresen hagyjuk, és szorosan összecsavarjuk úgy, hogy az összeillesztés alulra kerüljön, amikor a tepsibe helyezzük. Végeiket kissé benyomkodjuk, visszahajtogatjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki belõle.

Sütõpapírral bélelt gáztepsibe tesszük a rudakat egymástól kicsit távolabbra, tetejüket felvert tojásfehérjével megkenjük, és kb. fél-1 órán keresztül hûvös helyen hagyjuk pihenni õket.
A beigliket ismét átkenegetjük, hústûvel vagy villával óvatosan megszurkáljuk a tetejüket, oldalukat, hogy ne repedjen meg sütés közben. 
Persze, ha megreped, az sem tragédia, mi úgy is megesszük....

Elõmelegített, 180 °C ?os sütõben sütjük szép pirosra kb. 20-25 perc alatt.
A sütõ ajtaját ne nyitogassuk, miközben sül a tészta!

Kihûlés után tudjuk szépen szeletelni.
A sütõlapon hagyjuk kihûlni teljesen, és celofánba/folpackba csomagolva tárolhatjuk hosszabb ideig hûvös, száraz helyen úgy, hogy ne száradjon ki.
 
Horváth Ilona szakácskönyve szerint:

Mikor reped meg a beigli tésztája?
ha a tésztát puhára készítettük, túl sok tejjel;
ha a töltelékben sok a cukor;
ha túl sok a töltelék; (lehetõleg azonos tömegû legyen a tészta tömegével)
ha meleg helyen túlkelt a tészta;
vagy ha a sütõ nem volt elég forró.




Folytats a blogon ... nassolo.blogspot.com/2014/01/beigli.html

sponsored links

Keres?s