BBQ csirke cukorborsóval, rizzsel és párolt hagymával

2010-05-22

sponsored links


Cukorborsót már lehet találni a piacokon. Általában leves, fõzelék, köret készül belõle, de nyersen is nagyon finom. A zsenge borsónak nem képzõdik vastag hártya a hüvely belsõ falán, így az is ehetõ. Gazdag B1, B2, és C vitaminban, és szénhidrát tartalma is jelentõs. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb háromszor annyi. Termesztésbe vétele i. e. 4?5000 évvel Közép-Ázsia központi és déli területein: Afganisztán, Irán, Turkesztán) történhetett és a neolitikus kultúrákkal terjedt el Európában. A bronzkorból bõséges régészeti leletek bizonyítják Kárpát-medencei és Nyugat-európai ismeretét. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetû. A borsót eredetileg száraz állapotban fogyasztották. A zöldborsó-fogyasztás a 15?16. sz-tól jött szokásba Nyugat-Európában. Eleinte a hüvelyével együtt fõzték meg. A 16?17. századi magyar botanikai irodalom kétféle borsót különböztetett meg: az apróbb magvú mezei borsót és a nagyobb magvú kerti borsót.

(forrás: wikipédia)

Biztosan jobb lett volna, ha kerti grillen készítem, de mivel ilyen szerkezettel nem rendelkezem, kénytelen voltam beérni a serpenyõmmel. Így is nagyon finom lett, de az biztos, hogy nagyon fogok örülni egy grillnek ha lesz.. ez nem célzááás :)

Hozzávalók (2 fõre)
  • 1 db csirkemell
  • 2 db hagyma
  • 2 ek oliva olaj
  • fél üveg BBQ szósz (én a Heinzet használtam, és finom)
  • 2 x 75 g rizs (basmati)
  • 2 marék cukorborsó (kb 25 dkg)



Mindenek elõtt a csirkét kockákra vágom, és átforgatom a szószban, majd 2 órára hûtõbe teszem (elhagyható).
A hagyma párolása a leghosszabb, de az is midössze 20-25 perc. Szóval azzal kezdem: pici olíva olajat felforrósítok, és beleteszem a csíkokra vágott hagymát. Fedõvel, idõnként megkevergetve párolom, amíg szép színt kap, és finom édes lesz.
A rizs 10 perc, a borsó 5 perc alatt fõ meg (mindkettõ lobogó sós vízben), a húst pedig a kettõ között teszem a forró serpenyõbe, szószostul.
Így minden egyszerre lesz kész, és már csak tálalni kell.








Folytats a blogon ... valamikaramell.blogspot.com/2010/05/b...

sponsored links

Keres?s