Barna sörben fõtt zöldséges marhahús - gombóccal
sponsored links
Sokáig rá lehet járni, például ideális abban az esetben, ha a család ebédfõzõügyi referense több napra elutazik otthonról és hagyni akar valami ehetõt a családnak a frizsiderben. És rosszul viseli, ha az otthon maradtak 3 napig szalonnás tojáson élnek.
Hozzávalók:
1 kg kockára vágott marhalábszár
3 evõkanál liszt
3 nagy fej lilahagyma
2 üveg barna sör
2-3 fehérrépa vagy paszternák
2-3 sárgarépa
4-5 szem krumpli
3-4 szál szárzeller vagy 1 hagyományos zeller
olívaolaj
só, bor
rozmaring
a gombóchoz:
250 gr finomliszt
1/2 tasak sütõpor
120 gr vaj
só, bors
rozmaring
1/2 - 1 dl víz
Elkészítés:
1. A marhahúst sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a lisztet és jól összeforgatjuk.
2. Egy nagy fazékban forrósítsunk fel kevés olívaolajat és több részletben süssük át benne a húskockákat. Amit már megsütöttünk, gyûjtsük valamilyen edényben. Óvatosan, közepes lángon süssük, vigyázni kell, mert a liszt lepereg a húsról és hajlamos odakapni.
3. Ha minden húskockát átsütöttünk, akkor tegyük a hús helyére a vékony félkarikákra szeletelt lilahagymát és kicsit süssük át a lisztes olajban.
4. Szórjunk rá rozmaringot (lehet frisset is, szárítottat is használni), tegyük vissza a hús és öntsük fel a barna sörrel.
5. Tegyük bele a karikára vágott zellert, répákat és a kockára vágott krumplit.
6. Öntsünk még rá 3-4 dl vizet, sózzuk, borsozzuk, forraljuk fel és fedõ alatt, kis lángon fõzzük 1 - 1,5 órán át, addig, amíg a hús meg nem puhul.
7. Közben készítsük elõ a gombócot: a sót, borsot, rozmaringot, sütõport jól keverjük el a liszttel, majd morzsoljuk össze a vajjal. Akkor jó, ha homokszerû az eredmény. Apránként adjunk hozzá vizet és gyúrjuk tésztává. Akkor jó, ha nem túl puha, nem túl kemény a tészta.
8. Amikor puha a hús, formáljunk diónyi gombócokat a tésztából, dobáljuk bele a lébe és fõzzük még 10 percig. Ha kevés a leve, pótoljuk ki forró vízzel.
Nagyon finom, sûrû, barna, picit kesernyés lé, mellé az omlós marhahús, zöldségek, gombóc - igazi melengetõ egytálétel, érdemes kipróbálni.
A gombóc mindig hamarabb fogy el mint a hús vagy a zöldség - ki érti ezt?
A zöldségek mennyisége szabadon változtatható, ki mit szeret jobban.
Kipróbáltam már világos sörrel is, de nekem jobban ízlik a telt ízû, kicsit édes, kicsit keserû barna sörrel.
A marhahúst pedig nem érdemes másra cserélni - azzal az igazi.
(forrás: Jamie Oliver .. és egyszerûen csak fõzz!)