Bar?tf?le

2022-10-23

sponsored links

...?s h?zi szilvalekv?r 

 


 
Ez a poszt tulajdonk?ppen k?t receptet rejt mag?ban: a szilvalekv?r?t, amit direkt a bar?tf?le miatt f?ztem, ?s a bar?tf?le le?r?s?t. Ez a c?m alapj?n ugyeb?r egy?rtelm? :D
No, de hogy a bar?tf?le lelk?n?l, a szilvalekv?rn?l maradjak, el kell mondanom, hogy ez az els? alkalom, hogy ilyet f?ztem. Mivel azonban csak eg?szen kis mennyis?g? gy?m?lcs ?llt a rendelkez?semre, ez?rt ezt a mostanit nem is nevezn?m igazi lekv?rf?z?snek. Ett?l f?ggetlen?l kev?s szilva eset?n is ugyan?gy kell elj?rni, mint amikor egyszerre sok gy?m?lcs rotyog az ?stben/faz?kban vagy ak?r a s?t?ben, b?r a kis mennyis?ggel nyilv?n sokkal k?nnyebb dolgunk van.
?n most a l?basban f?z?s m?dszert v?lasztottam, mert az alig t?bb, mint 1 kg szilva miatt nem l?ttam ?rtelm?t bekapcsolni a s?t?t. Igaz, az energiafelhaszn?l?s szempontj?b?l tal?n mindegy is lett volna. Sajnos, ha a p?nzt?rc?nkra m?rt hat?s?t vessz?k alapul, akkor se ?gy, se ?gy nem j? ?tlet manaps?g lekv?rt f?zni, hacsak nem szabad t?z?n, ?s akkor persze nagyobb mennyis?get.
Felmer?lhet a k?rd?s, hogy mi ?rtelme lekv?rt k?sz?teni kis adag gy?m?lcsb?l, amikor m?g ?gy is sok id?be telik, meg h?t nem is olcs? mulats?g. Tal?n kiel?g?t? magyar?zatul szolg?l, hogy egyr?szt ki akartam pr?b?lni, mik?nt m?k?dik a dolog kicsiben, hogy azt?n a k?s?bbiek sor?n t?bb ?veggel is b?tran tegyek el, ill. mert ?gy ?reztem, hogy egy csal?di kedvenchez mindenk?pp saj?t szilvalekv?r duk?l. M?r csak az?rt is, mert m?g a piacos leki is j?val foly?sabb ann?l, mint ami a bar?tf?l?hez kellene. K?stol?skor k?nnybe l?badt a szemem, mert eszembe jutott az a lekv?r, amit anyai nagymam?mn?l k?stoltam gyerekk?nt. Igaz, id?sebb kor?ban m?r nem ? f?zte, egy n?nit?l vette, sz?momra azonban az jelentette az igazi szilvalekv?rt. A massz?v ?anyagban? meg?llt a kan?l, f?z?s vagy s?t?s hat?s?ra pedig nem folyt ki a t?szt?b?l. ?gyhogy mindenk?pp ahhoz hasonl?t kellett prezent?lnom.
T?th Maminak egy?bk?nt k?t specialit?sa volt: a derelye ?s a bar?tf?le ? ?s b?r ez nem egy nagy reperto?r, de az biztos, hogy a k?sz?t?s?kh?z nagyon ?rtett. :) Mindenk?pp ?r?ks?gnek tekinthet?, hiszen szinte ?nnepnek sz?m?tott, amikor meg?rvendeztetett vele benn?nket. Sajnos, sem a s?s t?r?s, ill. szilvalekv?ros derelye, sem pedig a bar?tf?le receptj?t nem osztotta meg vel?nk, ezeket ?rz?sre csin?lta. Viszont az ut?bbi kapcs?n Any?t?l legal?bb ?rz?k egy ny?lfarknyi le?r?st, amely val?sz?n?leg Mami k?r?lbel?li elmes?l?se nyom?n lett r?gz?tve. A zs?r- ?s tejf?lmennyis?gre vonatkoz? adat ugyan x-akta maradt, de mivel a rutin a bar?tom, ?gy neki k?sz?nhet?en k?nnyen kiokoskodtam, hogy ezekb?l mennyi ker?lj?n a t?szt?ba.
Boldog vagyok, mert a k?stol?s alapj?n ?gy ?rzem, siker?lt megid?znem a nagymam?m eml?k?t. :)

 


Hozz?val?k 50 db bar?tf?l?hez:

a szilvalekv?rhoz (kb. 60 dkg-hoz):
1,2 kg szilva (magozott mennyis?g)
10 dkg cukor
1-2 citrom (a szilv?hoz nagyon illik, kiemeli az ?zeket, ill. a k?sz lekv?r sz?p sz?n? lesz t?le)

a bar?tf?l?hez:
40 dkg finomliszt
10 dkg szil?rd sert?szs?r (n?lam mangalicazs?r)
5 dkg vaj
4 dkg cukor
1 mk. s?
1 toj?s
5 dkg tejf?l
kb. 1 dl tej
1,5 dkg friss ?leszt?
h?zi szilvalekv?r

elk?sz?t?s:
  1. A felezett szilvaszemeket l?basba tessz?k, meglocsoljuk a citroml?vel, hozz?adjuk a cukrot, ?s alaposan ?sszeforgatjuk. (A szilv?t ak?r kisebb darabokra is v?ghatjuk vagy ledar?lhatjuk.)
  2. Lefedve, k?zepes l?ngon felforraljuk, ?s puhul?sig f?zz?k. Ezut?n fed? n?lk?l, kis l?ngon, n?ha megkeverve, s?r?s?d?sig f?zz?k. (Ki-ki addig, amennyi ideig j?nak l?tja, de a kem?nyebb ?llag el?r?shez min. 3 ?r?t ?rdemes f?zni.)
  3. A k?sz lekv?rt cs?r?tlan?tott ?vegbe t?ltj?k, lez?rjuk, ?s sz?raz dunsztba t?ve hagyjuk teljesen kih?lni. (Ha hamar felhaszn?ljuk, akkor erre nincs sz?ks?g.)
  4. Az ?leszt?t egy csipet cukorral a langyos tejbe morzsoljuk ?s csom?mentesre keverj?k. Letakarva hagyjuk felfutni.
  5. A cukorral, s?val vegy?tett lisztet elmorzsoljuk a zs?rral, a vajjal, hozz?adjuk az ?leszt?s tejet, a szobah?m?rs?klet? tejf?lt, a felvert toj?st, ?s t?szt?t gy?runk bel?le. Ha sz?ks?ges, kev?s lisztet gy?runk m?g bele, majd kett?vessz?k. Letakarva, mindkett?t 20 percre h?t?be tessz?k.
  6. A pihentetett t?sztagomb?cokat (?rdemes el?bb csak az egyiket kivenni a h?t?b?l) lisztezett munkalapon 25x25 cm-es (0,5 cm vastag) t?glalapokra ny?jtjuk, ?s 5 cm oldalhossz?s?g? n?gyzetekre v?gjuk.
  7. A t?sztalapocsk?k k?zep?re 1-1 mokk?skan?l szilvalekv?rt tesz?nk, ?s a k?t szemk?zti t?sztacs?csk?t er?teljesen ?sszecsippentj?k f?l?tte. A t?szt?t kiss? eldolgozzuk.
  8. A bar?tf?l?ket s?t?pap?rral b?lelt tepsikre sorakoztatjuk, ?s csak addig hagyjuk kelni, am?g a s?t? bemelegszik. Aranybarn?ra s?tj?k, majd langyosra h?lve, ig?ny szerint porcukorral hintve k?n?ljuk.
s?t?si h?fok: 190?C
s?t?si m?d: alul-fel?l s?t?s
s?t?si id?: kb. 15 perc

Megjegyz?s:
?n egy kicsit l?gyabb t?szt?t gy?rtam, hogy szebben el lehessen dolgozni az ?sszecs?pett cs?csk?ket.
A lekv?rf?z?s n?lam Berghoff l?basban indukci?s f?z?lapon 4-5-6-os fokozaton h?rom ?s f?l ?r?ig tartott, de csak mert k?zben beiktattunk egy ?r?s s?t?t is, ?s f?ltem, hogy er?sebben ?p?rc?gtetve? leragadna. Minden esetre, aki a h?gabb ?s darabosabb szilvalekit kedveli, ?s nem bar?tf?l?be sz?nja, az ne f?zze ennyi ideig. ;)

Tipp:
A t?szt?t teljes eg?sz?ben zs?rral is k?sz?thetj?k ? ?gy egy hangy?nit tal?n m?g porhany?sabb lesz.





Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2022/10/barat...

sponsored links

Keres?s