Banános-zabpelyhes sütemény

2014-01-11

sponsored links

Egy kicsit "evezzünk" el az egészségesebb süteményekhez is. Egészségesebb, de attól még nagyon finom! Én csak ettem egyik szeletet a másik után - alig bírtam abbahagyni, olyan jó szaftos a tésztája. Ami még nagyon tetszik benne, hogy az otthon lévõ egyszerû alapanyagokból könnyen és gyorsan el lehet készíteni. Kitûnõ tízóraira vagy uzsonnára. Akkor a legfinomabb, ha érett banánból készítjük. Ha nincs otthon zabpehely, nyugodtan lehet készíteni sima liszttel is.




Hozzávalók: 30x11 cm-es püspökkenyérformához
- 2 nagy érett banán (héjával együtt kb. 40 dkg)
- 12,5 dkg sima liszt
- 12,5 dkg zabpehely (ha nincs zabpehely, nyugodtan lehet 25 dkg sima liszttel is készíteni)
- 1 teáskanál sütõpor
- 5 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor)
- 6 evõkanál napraforgóolaj
- 6 evõkanál tej
- 2 tojás
- 10 dkg mazsola



Elkészítés:
1. A lisztet a sütõporral és a zabpehellyel összekeverjük. Hozzáadjuk a megmosott, megtörölt mazsolát is.
2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzákeverjük az olajat és a tejet is.  Hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül belekeverjük a villával összetört banánokat is.
3. A püspökkenyérformát picit kiolajozzuk, csak azért, hogy ha belehelyezzük a sütõpapírt, akkor az ne csúszkáljon, így jól megtapad a formában. Picit kikenhetjük olajjal a sütõpapírt is, hogy könnyen le tudjuk húzni a sütirõl. Beleegyengetjük a masszát a sütõpapíros formába, és elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 50 percig sütjük. (a sütési idõ sütõfüggõ, nálam 50 percig sült) Ellenõrizhetjük tûpróbával, bár a banántól a tészta kicsit szaftos marad, nem lesz száraz.
4. Amikor megsült, pár percig hûlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából és még melegen lehúzzuk róla a sütõpapírt.
Szeletelve tálaljuk.

Néhány további ötlet:
  • A mazsolát más gyümölccsel is helyettesíthetjük: például aszalt áfonyával vagy aszalt sárgabarackkal.
  • Ha be akarjuk vonni a süteményt, keverjünk össze 10 dkg átszitált porcukrot kb. 1 evõkanál frissen facsart narancslével, és kanállal csorgassuk a sütemény tetejére.
  • A süteményt készíthetjük egy 18 cm-es tortaformában is, vagy egy 12 darabos muffinformában.  
Miért egészséges?
  • Ez a sütemény kevés cukrot tartalmaz, mivel a banán egyébként is édes.
  • A banán igazi energiabomba, káliumban gazdag, amely nélkülözhetetlen az izmok és az idegrendszer mûködéséhez, továbbá szerepe van a vérnyomás szabályozásában.



    Jó étvágyat!
    Forrás: Házi sütöde
       

    Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/01/bananos...

    sponsored links

    Keres?s