Banános-marcipános muffin és marcipános püspökkenyér
sponsored links
Sütöttem mostanában többször is, de vagy sötét volt a fotózáshoz vagy maga a süti volt alkalmatlan arra, hogy jó fénykép készüljön róla.
Szóval ezek voltak:
Banános-marcipános muffin (Nigellától)
Hozzávalók 10 darabhoz:
6 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 banán
1 tk. vanília-kivonat
2 ek. tejföl
1 nagy tojás
? tk. szódabikarbóna
? tk. sütõpor
15 dkg liszt
7 dkg marcipán apróra kockázva
A megolvasztott vajat összekeverjük a cukorral, a vaníliával, az összetört banánnal. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, majd a szódabikarbónával és sütõporral elkevert lisztet is, de csak addig keverve, amíg egyenletes masszát nem kapunk. Végül beletesszük a marcipánt is.
A sütõt 180 fokra elõmelegítjük, a tésztát elosztjuk a muffintepsi mélyedéseiben és kb. 20 perc alatt megsütjük. A marcipántól elég édes lett, úgyhogy nem kell a tésztát túlcukrozni. Lehet hozzáadni pekándiót, fahéjat, az eredeti receptben pedig vörösáfonya is volt.
Csokis püspökkenyér marcipános töltelékkel
A Stahl magazin õsz számában nagyon sok jó sütirecept van, több mindent is meg fogok sütni. Az eredeti recept hozzávalóinak mennyiségét feleztem, így is egy kisebb formányi desszert lett belõle. Másnap a legfinomabb, harmadnaposan már egy kicsit szikkadt volt, vaníliaszósszal fel lehetett volna dobni.
Hozzávalók:
10 dkg csoki (ét, de én mogyorós milka szíveket tettem bele)
75 ml tej
1 csipet sütõpor
1 csipet só
6 dkg puha vaj
7-8 dkg porcukor
1 tojás
5 dkg joghurt
A töltelékhez:
7 dkg marcipán lereszelve
3 dkg puha vaj
2 dkg porcukor
1 kicsi tojás
1/2 evõkanál liszt
A tölteléket készítjük el elõször: a marcipánhoz keverjük a vajat, a cukrot, a tojást és a lisztet, robotgéppel összedolgozzuk.
A csokit és a tejet összeolvasztjuk.
A száraz hozzávalókat egy külön tálban összekeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, beledolgozzuk a tojást és a lisztes keveréket és a joghurtot. A végén hozzáadjuk a kihûlt csokit is.
Egy 25x11 centis püspökkenyérformát kibélelünk sütõpapírral, és a tészta 2/3-át belesimítjuk. A közepébe húzunk egy barázdát és a marcipános töltelékkel megtöltjük, erre pedig, legfelsõ rétegként óvatosan rákanalazzuk a maradék csokis tésztát. 175 fokos elõmelegített sütõben kb. 50 perc alatt megsütjük.
Szóval ezek voltak:
Banános-marcipános muffin (Nigellától)
Hozzávalók 10 darabhoz:
6 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 banán
1 tk. vanília-kivonat
2 ek. tejföl
1 nagy tojás
? tk. szódabikarbóna
? tk. sütõpor
15 dkg liszt
7 dkg marcipán apróra kockázva
A megolvasztott vajat összekeverjük a cukorral, a vaníliával, az összetört banánnal. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, majd a szódabikarbónával és sütõporral elkevert lisztet is, de csak addig keverve, amíg egyenletes masszát nem kapunk. Végül beletesszük a marcipánt is.
A sütõt 180 fokra elõmelegítjük, a tésztát elosztjuk a muffintepsi mélyedéseiben és kb. 20 perc alatt megsütjük. A marcipántól elég édes lett, úgyhogy nem kell a tésztát túlcukrozni. Lehet hozzáadni pekándiót, fahéjat, az eredeti receptben pedig vörösáfonya is volt.
Csokis püspökkenyér marcipános töltelékkel
A Stahl magazin õsz számában nagyon sok jó sütirecept van, több mindent is meg fogok sütni. Az eredeti recept hozzávalóinak mennyiségét feleztem, így is egy kisebb formányi desszert lett belõle. Másnap a legfinomabb, harmadnaposan már egy kicsit szikkadt volt, vaníliaszósszal fel lehetett volna dobni.
Hozzávalók:
10 dkg csoki (ét, de én mogyorós milka szíveket tettem bele)
75 ml tej
1 csipet sütõpor
1 csipet só
6 dkg puha vaj
7-8 dkg porcukor
1 tojás
5 dkg joghurt
A töltelékhez:
7 dkg marcipán lereszelve
3 dkg puha vaj
2 dkg porcukor
1 kicsi tojás
1/2 evõkanál liszt
A tölteléket készítjük el elõször: a marcipánhoz keverjük a vajat, a cukrot, a tojást és a lisztet, robotgéppel összedolgozzuk.
A csokit és a tejet összeolvasztjuk.
A száraz hozzávalókat egy külön tálban összekeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, beledolgozzuk a tojást és a lisztes keveréket és a joghurtot. A végén hozzáadjuk a kihûlt csokit is.
Egy 25x11 centis püspökkenyérformát kibélelünk sütõpapírral, és a tészta 2/3-át belesimítjuk. A közepébe húzunk egy barázdát és a marcipános töltelékkel megtöltjük, erre pedig, legfelsõ rétegként óvatosan rákanalazzuk a maradék csokis tésztát. 175 fokos elõmelegített sütõben kb. 50 perc alatt megsütjük.